current views are: 5

19 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:52

Άβατο τα χωράφια γύρω από το hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο – Κραυγή αγωνίας από τους ντόπιους (Βίντεο και φωτό)

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, στον απόηχο των επεισοδίων στα hot spot με τους πρόσφυγες.

Δημοσίευση 13:52’

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, στον απόηχο των επεισοδίων στα hot spot με τους πρόσφυγες.

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, στον απόηχο των επεισοδίων στα hotspot με τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, τα χωράφια περιμετρικά του hotspot της ΒΙ.ΑΛ., στο Χαλκειός θυμίζουν νεκρή ζώνη. Χωράφια μέσα στα σκουπίδια, λεηλατημένες αγροικίες, ξηλωμένα συρματοπλέγματα αποτελούν τη σημερινή τραγική εικόνα μίας περιοχής που μέχρι πέρσι έσφυζε από παραγωγική δραστηριότητα.

Απελπισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση της πολιτείας, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά πήγε χαμένη αφού η οποιαδήποτε απόπειρα καλλιέργειας των χωραφιών τους έπεσε στο κενό.

«Βάλαμε και πατάτες και ζαρζαβατικά και διάφορα άλλα. Όμως ερχόταν και τα ξεφύτρωναν. Όχι όμως για να τα φάνε. Τα πετούσαν στον δρόμο. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν αξίζει τον κόπο», αναφέρει ένας εκ των κατοίκων.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ελάχιστες αγροικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο hotspot, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Έδωσα 10.000 ευρώ για να φτιάξω μία κάμαρα να έχω να φτιάχνω έναν καφέ πριν πάω στο χωράφι. Μέσα σε ένα βράδυ τα έσπασαν όλα. Τζάμια, πόρτες, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Και τι πήραν; Μόνο ένα μπουκάλι ούζο», λέει ο Νίκος Κατσάλας.

Το σκηνικό εγκατάλειψης επαναλαμβάνεται και λίγα μέτρα μακρύτερα στα χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι ενώ θα έπρεπε τέτοια εποχή να γίνεται το μάζεμα της ελιάς, οι εκτάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Κανείς δεν τολμάει να πατήσει εδώ μέσα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, κουβέρτες, εκατοντάδες μπουκάλια και περιττώματα. Ποιος θα έρθει να μαζέψει ελιές;», διερωτώνται, χωρίς προφανώς να λαμβάνουν απάντηση. 


σχετικα αρθρα