ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής και την Πέμπτη

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2011, 19:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής και την Πέμπτη
Facebook Twitter Whatsapp
Δεμένα θα μείνουν, αύριο, Πέμπτη, τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της Αττικής, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Δεμένα θα μείνουν, αύριο, Πέμπτη, τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της Αττικής, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, λόγω της απεργίας στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία των μηχανικών και των κατωτέρων πληρωμάτων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα υπόλοιπα προγραμματισμένα για σήμερα δρομολόγια.

Στο μεταξύ, να διασφαλίσει τη νομιμότητα, ζητούν από το Ελληνικό κράτος, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και με αφορμή τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), δίνοντας τέλος στην αντιπαλότητα που είχαν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται :

«Μετά την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας από την ΠΝΟ για τις 30 Ιουνίου 2011, αμέσως μετά την 48ωρη κατάληψη των καταπελτών των πλοίων από το ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζουμε πλέον την 3η συνεχόμενη ημέρα ακινητοποίησης των πλοίων με ταυτόχρονη απειλή για συνεχιζόμενες κυλιόμενες ακινητοποιήσεις.

Ανεξαρτήτως του δικαίου ή αδίκου χαρακτήρα των αιτημάτων της ΠΝΟ, σε κάθε περίπτωση παραμένει η πραγματικότητα ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται μεσούσης της θερινής περιόδου σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς το καλοκαίρι που διανύουμε, σηματοδοτεί την τελευταία ευκαιρία για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις επιχειρήσεις των νησιών μας και την ευρύτερη τουριστική αγορά, να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι γνωστό, ότι η κίνηση το 2011 είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2010 και ήδη οι προβλέψεις για το τέλος του έτους δείχνουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων τους το προσεχές φθινόπωρο, με δραματικές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας των ναυτικών και ευρύτερες συνέπειες στα οικονομικά του ΝΑΤ.

Δυστυχώς όμως, δεν έχει απομείνει κανένα ουσιαστικό νομικό μέσο στη διάθεσή μας, δεδομένου ότι οι ναυτικοί είναι ήδη επιστρατευμένοι, γεγονός που καθιστά κατ΄ αρχήν όλες τις έως σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες.

Έγκειται επομένως στο επίσημο Ελληνικό κράτος να διασφαλίσει τη νομιμότητα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου και την ισονομία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία δεν εφαρμόζουν το νόμο ως οφείλουν.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μέλη των δύο Ενώσεων ΣΕΕΝ και ΕΕΝ από κοινού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοΐας και ζητούν την κατανόηση του επιβατικού κοινού που αδίκως ταλαιπωρείται αυτές τις ημέρες από την παντελή ανυπαρξία κράτους, το οποίο προφανώς αποφεύγει να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».