Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιόγα, προκάλεσε η πρόσφατη απόδραση 43χρονης κατηγορούμενης  που είχε τεθεί σε κατ΄οίκον  περιορiσμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητά να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η απόδραση καθώς και  να ερευνηθεί εάν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό της 43χρονης ή παραλείψεις από την πλευρά της εταιρίας. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης  επισημαίνει ότι το βραχιολάκι έχει ήδη … φορεθεί σε 11 κατηγορούμενους χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η παραβίαση από επιτηρούμενη των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») διαπιστώθηκε το Σάββατο, 19.11.2016, στην Αθήνα, όπως αναφέρει το Υπουργείο σε σχετική διευκρίνιση.

Συγκεκριμένα, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε έντεκα (11) άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως.