current views are: 11

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:06

Διώξεις σε 11 υπαλλήλους του ΥΠ.ΕΞ. και του ΟΕΕΚ για κακουργήματα

Δύο ακόμα ιστορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος απασχόλησαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, όπου εντόπισε σειρά αξιοποίνων πράξεων και προχώρησε στην άσκηση  κακουργηματικών  ποινικών διώξεων .

Δημοσίευση 17:06’

Δύο ακόμα ιστορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος απασχόλησαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, όπου εντόπισε σειρά αξιοποίνων πράξεων και προχώρησε στην άσκηση  κακουργηματικών  ποινικών διώξεων .

Δύο ακόμα ιστορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος απασχόλησαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, όπου εντόπισε σειρά αξιοποίνων πράξεων και προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων .

*Η πρώτη υπόθεση  έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία  Διεθνούς Αναπτυξιακής  Συνεργασίας του Υπουργείου  Εξωτερικών  και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Αμέσως ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  σχετικά με τη χρηματοδότηση ,με το ποσό των 600.000 ευρώ ,αναπτυξιακών δράσεων  της αμερικανικής ΜΚΟ ,με την επωνυμία «German Marshall Fund» . Το επίμαχο ποσό  δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006  μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής , που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής  πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε  χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ ,με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας  προς ξένες χώρες  λόγω θεομηνιών  ή πολεμικών ,πολιτικών γεγονότων  για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις. Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών  για το πού τελικά κατέληξε το ποσό  που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ  και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα  ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση  χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος  με την επιβαρυντική περίσταση  του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου .

Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ  αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή  μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

*Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε χρηματοδότηση  με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων  του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας  Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005.

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων  κονδυλίων  του ΥΠΕΞ στο  Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση  προέκυψε ότι  τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα  θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί  στις αρχές του 2008 , εν τούτοις αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της  μέχρι το 2006  δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.  Αντίθετα , το ποσό των 400.000 ευρώ  παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε  αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες  υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Το δια ταύτα της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς σφραγίστηκε με την άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος ,σε βάρος των τότε  διοικούντων τον  Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) .

Και στις δύο περιπτώσεις  η δικαστική έρευνα συνεχίζεται από ανακριτές  κατά της Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.


σχετικα αρθρα