Σε μια πρωτοφανή για τα αστυνομικά δεδομένα καταγγελία προχώρησε η Πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων που κατηγορεί την ηγεσία του σώματος, για «υπηρεσιακή αυθαιρεσία» σε βάρος δόκιμων αστυνομικών.

Όπως ενημερώνουν με επιστολή τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, « Η Ομοσπονδία μας έγινε αποδέκτης εντόνων παραπόνων εκ μέρους οικογενειών Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθόσον όλοι οι Δόκιμοι, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης απασχολούνται ακατάπαυστα και πέραν των προβλεπομένων, σε μέτρα τάξης και ασφάλειας.

Δυστυχώς, η Υπηρεσία, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι Δόκιμοι Αστυφύλακες τελούν υπό ιδιότυπο υπηρεσιακό καθεστώς, και τους αναθέτει ευρείας κλίμακας αστυνομικά καθήκοντα, ωσάν να έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων, χωρίς όμως να τους ανταμείβει ανάλογα ή έστω να τους παρέχει τις προβλεπόμενες ημερήσιες αναπαύσεις».

Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών θεωρεί πως « η Υπηρεσία είναι ανεπίτρεπτο να καταστρατηγεί τους Κανονισμούς και να εισαγάγει διακρίσεις στην άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την αυστηρή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων με σεβασμό στα δικαιώματά τους» . «Δεν είναι δυνατόν πριν καν ορκιστούν οι συνάδελφοί μας» καταλήγουν « να έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα υπηρεσιακής αυθαιρεσίας εις βάρος τους. Αυτό δεν προάγει ούτε το υπηρεσιακό ούτε το δημόσιο συμφέρον.