Προϋποθέσεις και κίνητρα ώστε να στρατεύονται οι νέοι στα 18 και να λαμβάνουν αρχικό στάδιο εκπαίδευσης στις βασικές μονάδες περιλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή συζητήθηκε σήμερα κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις προτάσεις του υπουργείου για το ζήτημα, με αρχικό στάδιο εκπαίδευσης τις βασικές μονάδες, για την αξιοποίηση της θητείας, ώστε να αποτελέσει επαγγελματικό εφόδιο για τους οπλίτες, όπως την εκπαίδευσή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την επαναφορά του διπλώματος οδήγησης για βαρέα οχήματα κλπ.

Σημειώνεται ότι η εκμάθηση στους Η/Υ κοστίζει 150 ευρώ, ενώ θα παρέχεται δωρεάν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει θετικά το θέμα της στράτευσης στα 18.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας αρχικά σενάρια που κυκλοφόρησαν και που έκαναν λόγο για σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το οποίο προβλέπει υποχρεωτική στράτευση. «Υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης» τονίζεται σε άτυπο σημείωμα.