Σαράντα δικαστικοί λειτουργοί αποτελούν την ιδρυτική ομάδα της νέας ένωσης με την επωνυμία  «Ένωση  Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», που αποτελεί πλέον γεγονός μετά και την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που ενέκρινε τη σύστασή της .

Πρώτο στον κατάλογο των  δικαστών που  υπογράφουν για  την νέα Ένωση είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία – όπως είναι
γνωστό – στο παρελθόν είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου 40 δικαστικοί λειτουργοί, έχουν υπογράψει για τη νέα ένωση, ενώ δεν μετέχουν σε αυτή ούτε έχουν υπογράψει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι περισσότεροι μάλιστα από τους υπογράφοντες είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί που προήχθησαν στις θέσεις που σήμερα κατέχουν κατά την τελευταία διετία. Ωστόσο, πριν ακόμα  καλά –καλά στεγνώσει το μελάνι  στην απόφαση του δικαστηρίου , σημειώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τη διάταξη εκείνη  του καταστατικού της νέας δικαστικής ένωσης, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της, όχι μόνον ανώτατοι δικαστές, αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων ακόμα και συνταξιούχοι.

Γεγονός , που ,όπως λένε δικαστικές πηγές, δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως "διασπαστική". Οι ίδιες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί προσπάθεια διάσπασης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση και αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη.