Στην άσκηση ποινικής δίωξης για  απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος  προχώρησε η  Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά των υπευθύνων των  κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

Η  δίωξη , κατά τις αρχές ,  αφορά σε  προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιρειών, κατά τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδόματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι.

Είχε προηγηθεί  η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  από την εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη η οποία  προχώρησε στην άσκηση της δίωξης που αναμένεται να προσωποποιηθεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης που θα ακολουθήσει.

Η εισαγγελική λειτουργός ,κατά πληροφορίες, αποτίμησε  στο πλαίσιο της έρευνάς της τις επιστολές  που είχαν ανταλλάξει οι υπεύθυνοι  των δύο κατασκευαστικών εταιρειών,  από το 2008 έως το 2012.  Από τις επίμαχες επιστολές  φέρεται  ότι βρίσκονταν σε … ανοιχτή γραμμή  προκειμένου να αποσυρθεί η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ  η οποία είχε αρχικά αναλάβει τα  δύο έργα, μετά την υποβολή της πιο συμφέρουσας προσφοράς,   για να τα αναλάβει τελικά  η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συμφερόντων Γ. Μπόμπολα η οποία ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.

O  μειοδοτικός διαγωνισμός του ΟΛΘ είχε προκηρυχτεί το Φεβρουάριο του 2011 με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται στα περίπου 74 εκ. ευρώ.  Ο ΑΚΤΩΡ  είχε υποβάλλει στο διαγωνισμό αυτό  τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά.

Η σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής Ομόνοια-Μοναστηράκι υπογράφηκε το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αν και ήταν τρίτη στο σχετικό πίνακα μειοδοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, από την έρευνα δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία πως είχαν γνώση για την προσυνεννόηση  όλα τα μέλη των ΔΣ των δύο κατασκευαστικών εταιρειών. Η  περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή.