Στο σχηματισμό δύο δικογραφιών για αντίστοιχο αριθμό υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η πρώτη υπόθεση που αφορά στην Αττική, έγινε με αξιοποίηση στοιχείων του Εθνικού Γραφείου της Europol και του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις ΗΠΑ, για τον εντοπισμό πέντε ηλεκτρονικών ιχνών χρηστών, που κατείχαν και διαμοίραζαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ενημερώθηκε σχετικά, εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε μία εκ των επίμαχων συνδέσεων και η χρήση της από πρόσωπα που διαμένουν σε δύο διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, σε περιοχή της Αττικής. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Σχετικά με την δεύτερη υπόθεση, για την οποία σχηματίστηκε τακτική δικογραφία σε βάρος 32χρονου, προηγήθηκε καταγγελία πατέρα 16χρονης στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα, άγνωστος χρήστης του διαδικτύου κατάφερε να αποσπάσει από την 16χρονη, φωτογραφικό υλικό που περιείχε πορνογραφικές αναπαραστάσεις της ίδιας, ενώ με την απειλή δημοσίευσής του την εκβίαζε προκειμένου να να συνεχίσει να του αποστέλλει υλικό με ανάλογο περιεχόμενο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον επαγγελματικό χώρο του 32χρονου σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στις καταγγελλόμενες πράξεις, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, δύο φορητές συσκευές αποθήκευσης και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια.