Η αυξανόμενη εγκληματικότητα και τα συνεχή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έχουν φέρει σε δεινή θέση τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, με τη μείωση των πελατών και την αύξηση των λουκέτων να δίνουν ισχυρό χτύπημα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με τα «Νέα». Νικητιάδης: «Τα επεισόδια πλήττουν τον τουρισμό». Η αύξηση των εγκληματικών περιστατικών στο «αμαρτωλό» τετράγωνο Ομόνοια - Πλατεία Κάνιγγος - Πλατεία Καραϊσκάκη - Πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και τα απανωτά επεισόδια με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος έχουν βάλει λουκέτο σε ιστορικά ξενοδοχεία στο Κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω της έλλειψης πελατών, ενώ άλλες μονάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν βλέπουν τις πληρότητές τους να μειώνονται δραματικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκκένωση του ξενοδοχείου «King George» λόγω των χτεσινών εκτεταμένων επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος. Η διοίκηση πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για πρώτη φορά από την επαναλειτουργία της μονάδας τα τελευταία χρόνια, ενώ από την Τρίτη είχε συζητηθεί με κάποιους πελάτες το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε άλλο χώρο.

Η κατάσταση χτες και προχτές έγινε αφόρητη στο Κέντρο της Αθήνας, κυρίως από τους καπνούς και τα χημικά, γεγονός που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους πελάτες και τη λειτουργία όλων των πολυτελών ξενοδοχείων του Συντάγματος, τα οποία τις τελευταίες μέρες ήταν γεμάτα με τουρίστες. Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» χτες όλη μέρα λειτουργούσε με κατεβασμένα τα ρολά, ενώ αρκετοί πελάτες του το είχαν εγκαταλείψει από προχτές το μεσημέρι όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα επεισόδια.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ζητά την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού, καθώς, όπως αναφέρει, αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για τον τόπο μας και μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα του αδιεξόδου και στην επιστροφή της χώρας στην ευημερία.

«Ο τουριστικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κλάδος μας, με αίσθημα ευθύνης, καταβάλλει, σε παρόμοιες καταστάσεις, κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση της τουριστικής μας κίνησης, με τεράστιο κόστος», αναφέρει ο ΗΑΤΤΑ σε σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Η Πολιτεία πρέπει, από την πλευρά της, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ομαλή ροή της επιβατικής κίνησης από και προς τα σημεία εισόδου - εξόδου της χώρας μας και κατά την παραμονή των τουριστών σε αυτήν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τα προβλήματα ασφαλείας που εντοπίζονται στο Κέντρο της πρωτεύουσας έχουν πλήξει την πληρότητα αρκετών μονάδων. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια οι πληρότητες στο ιστορικό Κέντρο έχουν υποχωρήσει κατά 20%.

Νικητιάδης: «Τα επεισόδια πλήττουν τον τουρισμό»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό έκρουσε ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, με τα επεισόδια στην Αθήνα και οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς εν μέσω καλοκαιριού να αποτελούν καίριο πλήγμα στον τομέα και μάλιστα αυτή την περίοδο που άρχισε να δείχνει ανοδικά σημάδια, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Νικητιάδης αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα κάποιοι στερούν σε πολίτες των νησιών το δικαίωμά τους να επιβιώσουν.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα επιδιώξει πολύ σύντομα συνάντηση με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων για να λυθεί το ζήτημα των βανδαλισμών και των απεργιών εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου είναι πλέον ορατές οι πρώτες επιπτώσεις από τα επεισόδια του τελευταίου διημέρου στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη καταγράφονται ακυρώσεις τουριστικών πακέτων και εταιρικών εκδηλώσεων ξένων ομίλων αλλά και «πάγωμα» των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, με τους ιδιοκτήτες να εκπέμπουν SOS.
Πηγή: Τα Νέα-newpost.gr