Εκατοντάδες κόσμου έχει στηθεί σήμερα σε μεγάλα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, περιμένοντας προσφορές ακόμα και 70% ελέω της... αμερικανόφερτης Black Friday. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτός ο θεσμός σχεδόν... χάνεται στα βάθη των προηγούμενων αιώνων;

Συγκεκριμένα, η Black Friday ξεκίνησε από το Thanksgiving, την γιορτή των Ευχαριστιών δηλαδή στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα.

Στην ουσία η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σαν την έναρξη της εμπορικής χριστουγεννιάτικης περιόδου. 

Σαν εμπορικός θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο σαν όρος υπάρχει πολύ νωρίτερα. 

Γιατί όμως λέγεται Black; Όπως μαθαίνουμε από τις δημοσιεύσεις των περασμένων δεκαετιών στην Αμερική, ο όρος Black Friday προέρχεται από μία έκφραση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς, όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα, λέγεται «μαύρη», ενώ όταν έχει έλλειμμα «κόκκινη». 

Κάποιοι, άλλοι, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ως Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) περιέγραφαν οι απελπισμένοι αστυνομικοί την συγκεκριμένη ημέρα λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους «The New York Times», ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.