current views are: 12

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:19

Πολλοί Τούρκοι αναζητούν σπίτι στην Αθήνα

Υπάρχει μια αισθητά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον Τούρκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έως και 500.000 ευρώ είναι έτοιμοι να δαπανήσουν οι ευκατάστατοι Τούρκοι πολίτες για ένα καλό ακίνητο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Δημοσίευση 07:19’

Υπάρχει μια αισθητά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον Τούρκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έως και 500.000 ευρώ είναι έτοιμοι να δαπανήσουν οι ευκατάστατοι Τούρκοι πολίτες για ένα καλό ακίνητο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Υπάρχει μια αισθητά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον Τούρκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έως και 500.000 ευρώ είναι έτοιμοι να δαπανήσουν οι ευκατάστατοι Τούρκοι πολίτες για ένα καλό ακίνητο στα νότια προάστια της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις Τούρκων στην Ελλάδα με στόχο την αγορά ακινήτου. Οι περισσότεροι καταλύουν σε ξενοδοχεία στη Συγγρού ή στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να είναι κοντά στις δύο περιοχές που θέλουν να επισκεφτούν: το κέντρο και την Ακρόπολη από τη μία, τα νότια προάστια από την άλλη. Η αύξηση στις επισκέψεις Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα καταγράφεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε στη γείτονα.

Ο κ. Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Ελληνικό Κέντρο Ακινήτων σημειώνει:

Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για οικίες σε Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο, με θέα στη θάλασσα. Πρόκειται για ευκατάστατους, έτοιμους να δαπανήσουν και 500.000 ευρώ για ένα καλό ακίνητο. Βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον και σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν και αγοραπωλησίες

«Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον στην Τουρκία. Γι’ αυτό ψάχνουν για σπίτι-κατοικία στην Αθήνα και όχι γενικά για επενδυτικές ευκαιρίες», λένε στην «Καθημερινή» μεσίτες που έχουν εξυπηρετήσει Τούρκους πολίτες.

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους Τούρκους επίδοξους αγοραστές και ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ψάχνουν για αγορά ακινήτου με τιμή άνω των 250.000 ευρώ, ποσό που παρέχει πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς. Μάλιστα, εάν το διαμέρισμα που αγοράσουν κοστίζει λιγότερο από 250.000 ευρώ, τότε προσθέτουν ένα μικρό κατάστημα ώστε να πιάσουν το όριο.

«Υπάρχει όντως μια κίνηση από την Τουρκία, ειδικά από Σεπτέμβρη και μετά. Αρκετοί Τούρκοι πολίτες έρχονται στην Αθήνα, βλέπουν σπίτια, προχωρήσαμε και σε μερικές πωλήσεις. Είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά προσοχή δεν πρόκειται για κανένα τσουνάμι», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Πατρίκ Κατσένκο, από το μεσιτικό γραφείο Mobilia. Η εκτίμηση του κ. Κατσένκο είναι πως οι Τούρκοι πολίτες «έρχονται για να μείνουν ή για να έχουν μια έτοιμη έξοδο κινδύνου, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Τουρκία. Τους βολεύουν το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουν να είναι στην Ευρώπη, αλλά θα δυσκολεύονταν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη», συμπληρώνει ο κ. Κατσένκο.

Ποιο είναι το προφίλ των Τούρκων πολιτών που έρχονται για αγορά σπιτιού στην Ελλάδα; Ευκατάστατοι 50 – 60 ετών, διανοούμενοι και γενικότερα απόφοιτοι πανεπιστημίου, στελέχη εταιρειών ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί είναι από την Κωνσταντινούπολη, με «ευρωπαϊκό αέρα». Είναι άνθρωποι που δείχνουν να ασφυκτιούν με τις εξελίξεις στην Τουρκία και ειδικά να ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρουν. Δεν λείπουν οι Κούρδοι ή μέλη άλλων μειονοτήτων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Ελληνες της Πόλης.

Βεβαίως έρχονται και Τούρκοι που προχωρούν καθαρά σε επένδυση, εκτιμώντας τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική αγορά. Αρκετοί έχουν ενθαρρυνθεί από τις επενδύσεις τoυ μεγάλου τουρκικού ομίλου Dogus στον Αστέρα και στο Χίλτον


σχετικα αρθρα