Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αιτούντος άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως αναφέρει, προ ημέρων κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος βρίσκεται στη Σάμο για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

Ο 25χρονος είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το ΕΣΠ εξιστορεί ότι ο 25χρονος τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία  σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων σε hotspot του νησιού.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, την επόμενη μέρα έλαβε εξιτήριο και παραμένει τραυματισμένος στο χέρι και στο πόδι. Μετά μετήχθη στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και έκτοτε κρατείται για διάστημα 19 ημερών «δεμένος συνεχώς με χειροπέδες τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια “διαλείμματα” στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα».

«Καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία του ΕΣΠ, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις εκκλήσεις του. 

«Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, διαπιστώθηκε αφ’ ενός ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και αφετέρου ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο. Κατ’ επέκταση η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», προστίθεται.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι η κράτηση υπό τις ανωτέρω συνθήκες «συνιστά βασανιστήριο και εκφράζει τον αποτροπιασμό του, αλλά και τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής που η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσει για τους νεοαφικνούμενους πληθυσμούς».