Για συνθήκες «πολέμου» στα τμήματα επειγόντων περιστατικών 61 νοσοκομείων κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ μέσω έρευνας που διεξήγαγε.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τα ΤΕΠ , παρουσιάζουν τις ανεπιθύμητες «σκιές» που εντοπίζονται στο χώρο της υγείας, καθιστώντας την κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα ανησυχητική.

Έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ασθενείς με σοβαρά επείγοντα προβλήματα Υγείας ταλαιπωρούνται με συνεχείς διακομιδές σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία , έως ότου βρεθεί το κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αρρώστιας τους . Επιπρόσθετα, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι σημαντικές είναι και οι ελλείψεις του προσωπικού., αφού πολλές φορές οι συνοδοί αναλαμβάνουν το ρόλο του τραυματιοφορέα, του Νοσηλευτή, του ψυχολόγου, ακόμη και  του Ιατρού στις ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ . Όσοι ασθενείς δεν έχουν συνοδό είναι να τους λυπάσαι , επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς για την μεταφορά τους στα Ιατρεία .

Η «ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ σε 61 νοσοκομεία:

Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»: 700-800 Ασθενείς κατά μέσο όρο προσέρχονται σε κάθε εφημερία (8 μηνιαίως). Αναμονή 4-5 ώρες στα ΤΕΠ. Ιδιαίτερα στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Μεγάλη προσέλευση ασθενών (Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο) λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών. Οι Νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σ 'ένα ωράριο. 80% η έλλειψη σε προσωπικό ασφαλείας. Καθημερινός κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών και των εργαζομένων . Πολλές κλοπές. 70% η έλλειψη στους τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σωματική επιβάρυνση , λόγω του μεγάλου φόρτου και των δυσμενών συνθηκών εργασίας . Συνωστισμός ασθενών ακόμη και σε φορεία στους διαδρόμους των ΤΕΠ και των εργαστηρίων . Μεγάλη έλλειψη σε σεντόνια, εξοπλισμό και υλικά αναλώσιμα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους Ασθενείς εξαιτίας των καθυστερήσεων και των ελλείψεων .

Π.Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: 8 εφημερίες μηνιαίως. 40% έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Οι ασθενείς στα ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους . Τα ΤΕΠ λόγω πλημμελούς φύλαξης καλύπτονται στις εφημερίες και από το προσωπικό ασφαλείας των κλινικών . Αναμονή ασθενών3-4 ώρες. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, πολυθρόνων μεταφοράς ασθενών, κλπ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνοι για τους Ασθενείς.

 Π.Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Προσέρχονται κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει στην Πόλη . 8 εφημερίες τον μήνα. Η αναμονή ασθενών φτάνει τις 6 ώρες. 60-70% η έλλειψη των τραυματιοφορέων. Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους . Ασθενείς και συνοδοί ξεχειλίζουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ φτάνοντας μέχρι έξω από το κτίριο . Μεγάλη η έλλειψη σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Προσωπικό Ασφαλείας. Μεγάλη έλλειψη υλικών όπως αντιδραστήρια, αναλώσιμα ακόμη και σεντόνια. Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο . Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους Ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα Υγείας .

Γ.Ν.Θ. «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ »: 3-4 ώρες αναμονή ασθενών στο παθολογικό και χειρουργικό ιατρείο των ΤΕΠ . Η διαλογή ασθενών γίνεται στα ΤΕΠ από Νοσηλεύτρια και όχι Ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση . Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.

 Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: 800 ασθενείς περίπου, προσέρχονται σε κάθε εφημερία. 8 εφημερίες το μήνα. Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο , που στεγάζεται στον αύλιο χώρο εκτός ΤΕΠ. Λόγω άγνοιας κατευθύνει τους ασθενείς σε δύο ιατρεία. Μεγάλη η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για τους Ασθενείς . Αν είναι δυνατόν ο Διοικητικός Υπάλληλος να κάνει Ιατρικές Γνωματεύσεις . Επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι. Απορρυθμίζεται η λειτουργία της εφημερίας. Χωροταξικά, υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές του Νοσοκομείου , αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό . Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό . Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις Ιατρών ΩΡΛ. Το Νοσοκομείο εφημερεύει μόνο 2 φορές από τις 8 μηνιαίως για ΩΡΛ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. 60% των προσερχόμενων Ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη , εάν δεν είχε διαλυθεί. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 8 ώρες στα παθολογικά, 7 ώρες στα χειρουργικά, 5 ώρες τα παιδιατρικά, 5 ώρες στα καρδιολογικά κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο . Ελλείψεις Ιατρών Ειδικοτήτων και υποστελέχωση σε Νοσηλευτικό Προσωπικό. 20 Νοσηλευτές χρειάζονται ακόμη για την ασφαλή λειτουργία των ΤΕΠ . Τακτικά σπεύδουν σε βοήθεια στα ΤΕΠ λόγω φόρτου, οι υπηρετούντες Νοσηλευτές στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία από την Βραχεία Ογκολογική καθώς επίσης και από άλλα Τμήματα .

Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ: Μη οργανωμένο ΤΕΠ. Ανεπαρκείς χώροι υποδοχής όπως και στη Βραχεία Νοσηλεία. Μεγάλος συνωστισμός Ασθενών και συνοδών. Μεγάλη αναμονή που υπερβαίνει τις 7 ώρες. Συχνά δημιουργούνται επεισόδια εξαιτίας των καθυστερήσεων. Στο ΤΕΠ υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. Υπάρχει μόνο ένας Διευθυντής και ενός Επιμελητή Α '. Το Νοσηλευτικό Προσωπικό μειώθηκε στο μισό. Από 12 Νοσηλευτές υπηρετούν 6 και από 10 Τραυματιοφορείς απέμειναν 4. Οι συνοδοί κουβαλούν μόνοι τους τα φορεία και τα καρότσια . Έλλειψη Ιατρικών Μηχανημάτων. Λείπουν δύο απειδινωτές και δύο καρδιογράφοι. Εξαιτίας των πολλών ωρών αναμονής κινδυνεύουν οι Ασθενείς.

Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»: Η χωροταξική υποδομή του ΤΕΠ κρίνεται ανεπαρκής λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών που προσέρχονται σε κάθε Γενική Εφημερία . Από 600 έως 850 ασθενείς ανά εφημερία. Η Ιατρική Στελέχωση του ΤΕΠ είναι μηδαμινή, 1 Ιατρός Δ / ντής - Προϊστάμενος και 1 Επιμ. Β. Η Νοσηλευτική Στελέχωση κρίνεται ανεπαρκής και θα χρειαζόταν μια αύξηση τουλάχιστον 20%. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς. Οι συνοδοί κουβαλάνε τους Ασθενείς μόνοι τους. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και πεπαλαιωμένος. Χρειάζεται αντικατάσταση και κάλυψη νευραλγικών θέσεων με οθόνες παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών. 7-8 είναι κατά μήνα οι Γενικές Εφημερίες του Νοσοκομείου / κάθε 4 ημέρες. Χρόνος αναμονής γενικά από 1 έως 4 ώρες. Η Ιατρική Στελέχωση του Νοσοκομείου ειδικά σε κάποια Τμήματα (Παθολογικές Κλινικές, Πνευμονολογική και Νευρολογική) είναι προβληματική. Αυτό δημιουργεί και πρόβλημα κατά την Γενική Εφημερία. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί σημαντικά και ο αριθμός των ειδικευόμενων ιατρών σε βασικές Ιατρικές Ειδικότητες . Συχνά γίνονται διακομιδές εκτάκτων περιστατικών λόγω βλάβης αξονικού τομογράφου , αδυναμίας αντιμετώπισης λόγω έλλειψης αντίστοιχης ειδικότητας (θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική), μη ύπαρξη διαθέσιμης κλίνης στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων κλπ . Οι ελλείψεις σκοτώνουν ανθρώπους. Η κτιριακή συντήρηση του ΤΕΠ είναι επαρκής. Πλημμελής φύλαξη. Τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά και έχει κληθεί η αστυνομία κατ 'επανάληψη. Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών λόγω του μεγάλου αριθμού που προσέρχονται στο ΤΕΠ (δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα), από την ανεπαρκή Ιατρική & Νοσηλευτική στελέχωση, τις συχνές βλάβες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (Ακτινοδιαγνωστικό, Εργαστήρια).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: 24ωρη εφημερία ανά 4 ημέρες. Ο χώρος των ΤΕΠ ανάπαυσης είναι πολύ μικρός. Μεγάλος συνωστισμός συνοδών και αρρώστων. Σε χειμερινούς μήνες δεν φτάνουν ούτε τα καθίσματα και είναι εύκολη η μετάδοση μεταδιδόμενων ασθενειών . Κακή χωροταξία των ιατρείων που διεκπεραιώνουν την εφημερία. Το μεγάλο όγκο της εφημερίας την έχουν τα παθολογικά ιατρεία . Δεν μπορούν να αντέξουν στο βάρος των εισαγωγών και στέλνουν σε όλα τα τμήματα σε βάρος των χειρουργημένων ασθενών . Ανορθόδοξος τρόπος διαμόρφωσης των ιατρείων δεν μπορεί ο γιατρός να εξετάσει τον ασθενή , η ακουστικότητα του χώρου δεν είναι καλή, η πίεση έντονη και ασθενής με έντονα προβλήματα δεν είναι άνετος στο συγκεκριμένο χώρο . Η εφημερία χρησιμοποιείται και για την είσοδο τακτικών εισαγωγών . Δεν λειτουργεί λίστα εισαγωγών. Η ενημέρωση συγγενών γίνετε στο γραφείο της προϊσταμένης των επειγόντων . Δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης των μολυσματικών Ασθενών (μεταδιδόμενες ιώσεις). Χώρος ανάπαυσης του προσωπικού στα ΤΕΠ δεν υπάρχει και το προσωπικό θα πρέπει να πηγαίνει στο χώρο ανάπαυσης του ΒΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ . Το προσωπικό που απαρτίζει την εφημερία είναι επικουρίες από τα υπόλοιπα τμήματα που ήδη υπολειτουργούν . Το διοικητικό δεν είναι προσωπικό του ΤΕΠ αλλά από τα διάφορα τμήματα της διοικητικής υπηρεσίας . Στα ΤΕΠ ΥΠΑΡΧΕΙ 1 γιατρός επιμ. Χειρουργικής και 2 επικουρικοί. Οι υπόλοιποι στελεχώνονται από τα τμήματα του νοσοκομείου. Το τμήμα δεν έχει δικό του προσωπικό (το δικό του είναι 12 άτομα) και πρέπει στην εφημερία να καλύπτονται 16 χώροι εργασίας. (5 παθολογικά, 2 Ορθοπεδικά, 1 χειρουργικό με 2 κρεβάτια -1 γυναικολογικό -1 αγγειχειρουργικό-1 νευρολογικό, 1 καρδιολογικό, 1 παιδιατρικό 1 στη διαλογή και 1 στο συντονισμό .ταυτόχρονα δουλεύει στα τακτικά εξωτερικά:... ΩΡΛ, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Ασυντήρητα πολλά μηχανήματα Μεγάλος χρόνος αναμονής (5 ώρες) λόγω των πολλών περιστατικών που προσέρχονται εφημερία (κατά μέσο όρο 1200) Πολλές ώρες ταλαιπωρίας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα λόγω της πληθώρας των εξετάσεων και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι στην εφημερία δεν κατεβαίνουν γιατροί ειδικευμένοι (λίγοι) αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός των γιατρών είναι ειδικευόμενοι. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε τραυματιοφορείς. Εργάζονται ανά βάρδια 2-3 τραυματιοφορείς ενώ διακινούνται από 600-1200 περιστατικά και γίνονται 160-210 εισαγωγές ανά εφημερία οι περισσότερες εισαγωγές 8 του παθολογικού τομέα Το ΤΕΠ για να λειτουργήσει ως αυτοτελές τμήμα θα πρέπει να έχει δύναμη προσωπικού 40 νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό:. 20. Δεν συντηρείται το κτίριο. Λόγω της πολύωρης αναμονής και της πλημμελούς φύλαξης, έχουν συμβεί περιστατικά σε γιατρούς και προσωπικό όπως λεκτικό βρίσιμο και εκφοβισμοί . Ένας είναι ο ασφάλειας σε κάθε βάρδια εφημερίας ο οποίος αδυνατεί να ελέγξει το χώρο λόγω των πολλών εισόδων πρόσβασης στο χώρο του ΤΕΠ . Υπάρχουν πληθώρα γραπτές αναφορές Ιατρών - Προϊστάμενων για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων . Δεν υπάρχουν χώροι αποθήκευσης και το υλικό στοιβάζετε στους διαδρόμους του ΤΕΠ με αποτέλεσμα να κλείνουν οι διάδρομοι . Πολλές εισαγωγές Ασθενών. Νοσηλεύονται σε ράντζα. Διασωληνομένοι Ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

 ΚΑΤ: Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού. Εφημερεύει καθημερινά. Εφέτος εισήχθηκαν 22.540 Ασθενείς. Πέρυσι (2015) εισήχθησαν 25.000 Ασθενείς. Στα ΤΕΠ προσέρχονται κατ 'Έτος 100.000 Ασθενείς. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί η Βραχεία Νοσηλεία 17 κλινών. Ταλαιπωρία για τους Ασθενείς. Στην Αναζωογόνηση παρκάρονται βαριά Ασθενείς, πολυτραυματίες, αναπνευστικά διασωληνομένοι πάνω από πέντε ημέρες. Σύμφωνα με το νόμο οι Ασθενείς πρέπει να διασωληνόνονται και το πολύ σε 48 ώρες να διακινούνται σε ΜΕΘ. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Στην αναζωογόνηση οι βαριά Ασθενείς βρίσκονται πάνω σε φορεία . Μπορεί να σώζει ζωές η αναζωογόνηση, όμως δεν παύουν να κινδυνεύουν, λόγω της πολυήμερης παραμονής και της αναζήτησης ΜΕΘ. Η αναζωογόνηση διαθέτει πέντε ανεπνευστήρες. Είναι πάντα γεμάτοι με διασωληνομένους Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ . Ως εκ τούτου Βαριά Ασθενείς που προσέρχονται στη εφημερία δεν βρίσκουν ούτε φορείο στην αναζωογόνηση και βέβαια ούτε ΜΕΘ !!!

 Γ.Ν.Α «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας τελεί υπό συνθήκες πολέμου όπως χαρακτηριστικά λένε οι εργαζόμενοι των ΤΕΠ λόγω της υπερβολικά μεγάλης κίνησης και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού . Οι αναμονές των ασθενών ξεπερνούν τις τέσσερις και πέντε ώρες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ένταση που μπορεί να καταλήξει και σε συμπλοκές ! Τα ράντζα αναμονής ξεκινούν από τα εξωτερικά ιατρεία και παραμένουν σε ράντζα και στις κλινικές . Όσο για τα υλικά είναι μη επαρκή στο γενικότερο πλαίσιο της λειτουργίας του νοσοκομείου . Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους. Λόγω των πολλών εισαγωγών έχουμε την ανάπτυξη πολλών ράντζων κατά την εφημερία .

 Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων. Το Νοσοκομείο αποτελεί κορμό των εφημεριών μέσα στο λεκανοπέδιο . Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών . Μεγάλη αναμονή των ασθενών με πολλές εντάσσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαπληκτισμούς και όχι μόνο . Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους.

 Γ.Ν.Α. «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»: Εφημερεύει ΑΝΑ 4 ημέρες. Προσέρχονται στα ΤΕΠ 650 Ασθενείς σε κάθε εφημερία. Μεγάλος μέσος όρος αναμονής. 5 ώρες στο Παθολογικό και 2 ώρες στα υπόλοιπα Ιατρεία. Διαπληκτισμοί μεταξύ των Ασθενών και προς το Προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις στα ΤΕΠ σε Τραυματιοφορείς και Νοσηλευτικό Προσωπικό . Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για την Υγεία τους.

 Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Εφημερεύει ανά 4 ημέρες. Προσέρχονται στα ΤΕΠ 900 Ασθενείς. Εισαγωγές σε κάθε εφημερία 150 έως 200 Ασθενείς. Πολλές ώρες αναμονής που ξεπερνάει τις 8 ώρες. Διαπληκτισμοί και επεισόδια μεταξύ των Ασθενών προς τους Ιατρούς και το Νοσηλευτικό Προσωπικό . Οι ώρες αναμονής είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών . Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων. Λείπουν 70 Τραυματιοφορείς. Η κάλυψη είναι με επικουρικό προσωπικό. Κλείνουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Εμφανίζονται ελλείψεις υλικών. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για την υγεία τους.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ: Εφημερία εως 14.30. Προσέρχονται 100 άτομα ανά εφημερία. Λόγω βαρύτητας των περιπτώσεων οι ώρες αναμονής είναι από 2 έως 8 ώρες. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων. Στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν οι Ασθενείς και πέντε ώρες μετά το τέλος της εφημερίας .

 Γ.Ν. «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»: Εφημερία έως τις 14.30 μεσημέρι. Προσέρχονται 150 έως 200 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Οι ώρες αναμονής είναι 3 έως 5 ώρες. Γίνονται 15 εισαγωγές σε κάθε εφημερία. Ελλείψεις σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνομένοι Ασθενείς λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους.

 ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Εφημερία ΑΝΑ 4 ημέρες. Προσέρχονται ανά εφημερία 1000 έως 1200 άτομα. Μεγάλος χρόνος αναμονής από 4 έως 8 ώρες. Εισάγονται σε κάθε εφημερία 120 έως 150 ασθενείς. Η αναμονή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών . Ελλείψεις Προσωπικού 40%. Στους Τραυματιοφορείς οι ελλείψεις ξεπερνάνε το 70%. Δεν υπάρχει βραχεία Νοσηλεία. Διαπληκτισμοί και επεισόδια μεταξύ ασθενών και προς το προσωπικό του ΤΕΠ . Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω ελλείψεις ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους.

Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Προσέρχονται 350 άτομα σε κάθε εφημερία. Σε κάθε εφημερία εισάγονται 70 ασθενείς κατά μέσο όρο. Η αναμονή είναι από 2 έως 5 ώρες. Διαπληκτισμοί μεταξύ των ασθενών και προς το προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό και Τραυματιοφορείς. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Κίνδυνος για τη ζωή τους. Η βραχεία Νοσηλεία 14 κλινών γεμίζει και οι Ασθενείς παραμένουν στη Βραχεία πέντε ώρες μετά το πέρας της εφημερίας .

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Σοβαρά προβλήματα με την πλήρη έλλειψη προσωπικού ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα των προσφύγων στην περιοχή. Ελλείψεις Ιατρών Ειδικευμένων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Έλλειψη υλικών. Συντηρείται το Νοσοκομείο από Δωρεές. Έλλειψη προστατευτικών μέσων, αν και στο Νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει καθημερινά, προσέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες με λοιμώδη Νοσήματα.

Γ.Ν. ΚΩ: Σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν καθόλου Ιατροί πολλών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει παιδίατρος. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να απευθύνονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά ιατρεία ή να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους . Έλλειψη μεγάλη σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Προσωπικό Φύλαξης στα ΤΕΠ . Οι διακομιδές είναι πολλές. Οι καθυστερήσεις ειδικά λόγω κακοκαιρίας στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ: Μεγάλη η έλλειψη σε Ειδικευόμενους Ιατρούς, Νοσηλευτικό Προσωπικό και Τραυματιοφορείς, για την κάλυψη των ιατρείων των ΤΕΠ. Αυξημένη ζήτηση λόγω κάλυψης των προσφύγων. Απουσία Ιατρών Ειδικοτήτων, έλλειψη Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυξάνονται οι διακομιδές Ασθενών. Χάνονται ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των καθυστερήσεων ιδιαίτερα όταν είναι κακές οι καιρικές συνθήκες .

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ο χώρος είναι ακατάλληλος για την λειτουργία των ΤΕΠ . Στα ορθοπεδικά περιστατικά η αναμονή ξεπερνά τις τρεις ώρες . Διακομιδές αιμορραγικών περιστατικών και άλλων εκτάκτων σοβαρών περιστατικών προς εφημερεύοντα Νοσοκομεία των Αθηνών , επειδή δεν λειτουργεί ο αξονικός όλο το εικοσιτετράωρο. Λείπουν ειδικευμένοι Ιατροί. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους Ασθενείς, λόγω των καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση της Νόσου. Η φύλαξη είναι ελλιπής και καθημερινά γίνονται επεισόδια εις βάρος ασθενών και προσωπικού . Στο χώρο των ΤΕΠ στις 3 Νοεμβρίου 2016 Επαγγελματίας Υγείας που έκανε διαλογή των περιστατικών, γρονθοκοπήθηκε από Ασθενή.

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπάρχουν προβλήματα στην διαρρύθμιση χώρου. Λείπουν βασικές ειδικότητες. Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό όπως μόνιτορ, οξύμετρα, πιεσόμετρα κ.λπ. Κίνδυνος για τη ζωή των εκτάκτων περιστατικών. Χρόνος αναμονής 3-4 ώρες για να εξεταστεί και διαγνωστεί ο Ασθενής. Δεν υπάρχει μόνιμη φύλαξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά επεισόδια . Πολλές φορές λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ οι Ασθενείς προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα . Καθυστερούν και το μόνο που κάνουν τα ΤΕΠ είναι να διαπιστώνουν το θάνατός τους .

 Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Από κτηριακής άποψης είναι καινούργια- μετεγκατάσταση στο ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ από το 2010, χωρίς όμως καμία συντήρηση ούτε καν ένα βάψιμο. Η εφημερίες του νοσοκομείου είναι καθημερινές, διότι είναι το μοναδικό στην Κέρκυρα. Υπηρετούν σε κυκλικό ωράριο (12) νοσηλεύτριες και (1) η υπεύθυνη. Τα χρωστούμενα ρεπό είναι 250 και κανονικές άδειες από το 2014 έως σήμερα περίπου 650. Το ιατρικό προσωπικό των ΤΕΠ μόνιμοι και επικουρικοί είναι (3) και καλύπτουν και τις κλινικές (1 παθολόγος, 1 χειρουργός και 1 ορθοπεδικός). Οι καθημερινές εφημερίες καλύπτονται με μόνιμους ειδικευμένους και ελάχιστους ειδικευόμενους . Ο χρόνος αναμονής είναι ανάλογα το περιστατικό, αλλά αν μιλήσουμε για την τουριστική περίοδο Μάρτιο έως Οκτώβριο μιλάμε για 4 ώρες και πλέον. Δεν υπάρχει φύλαξη και ενίοτε έχουν καταγραφεί περιστατικά ξυλοδαρμού προς το προσωπικό . Ο τομέας ΕΚΑΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με δύο έως τρία ασθενοφόρα δεν καλύπτει και αναγκάζονται οι πολίτες κυρίως το καλοκαίρι να μεταφέρουν τους ασθενείς με δικά τους μέσα ή πληρώνοντας τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των δύο κλινικών της Κέρκυρας . Τα καρότσια και τα φορεία έχουν καταστραφεί, καμία επισκευή, λόγο μειωμένου προϋπολογισμού. Ο Μαστογράφος δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, ο μαγνητικός λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος. Αιμοδυναμικό δεν υπάρχει. Στεφανιογραφίες, σπινθηρογραφήματα και triplex δεν γίνονται, οδηγούνται στους ιδιώτες ή στα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση τόσο των ιδίων καθώς και του ίδιου του κράτους , αλλά και την μετανάστευση των οικογενειών τους. Έχουμε καθημερινές διακομιδές, τουλάχιστον 3 με 4 από το ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Κινδυνεύουν ζωές εξαιτίας της μη έγκαιρης αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών .

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΚΛΙΝΕΣ 345 Τα ΤΕΠ λειτουργούν με γενικούς και ειδικευόμενους Ιατρούς με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι εξωτερικοί ασθενείς όπως επίσης οι νοσηλευόμενοι Ασθενείς . Οι λιγοστοί κλινικοί γιατροί αναγκάζονται να τρέχουν εξουθενωμένοι πάνω -κάτω με σαφή κίνδυνο της υγείας των ασθενών. Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία με τις καθυστερήσεις να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές .

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΚΛΙΝΕΣ 140. Η κάλυψη των ΤΕΠ γίνεται με γενικούς γιατρούς και όποτε επιτρέπει ο φόρτος εργασίας με κλινικούς γιατρούς . Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε Νοσοκομεία των Αθηνών . Από τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΚΛΙΝΕΣ 160. Τα ΤΕΠ καλύπτουν οι γενικοί και αγροτικοί γιατροί. Στο Καρδιολογικό Ιατρείο, ειδικότητα πρώτης γραμμής και κομβικής σημασίας η άμεση αντιμετώπιση για τη ζωή του ασθενούς , καλύπτεται με δύο (2) ειδικευμένους Ιατρούς, οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν 15 μέρες ο καθένας, έχοντας την ευθύνη της κλινικής συν την κάλυψη του ΤΕΠ . Πόσο θ 'αντέξουν άραγε ακόμα !!!! Σε νησί οι διακομιδές ειδικά το χειμώνα είναι δύσκολες . Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία . Από τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: ΚΛΙΝΕΣ 220. Η κάλυψη του ΤΕΠ γίνεται επί το πλείστον με γενικούς γιατρούς που μετακινούνται από τα ΚΥ του Ν . Ηλείας. Η παρουσία ειδικευμένου γιατρού στα ΤΕΠ είναι πολυτέλεια !!!! Η αποψίλωση προσωπικού από τα ΚΥ συνεχίζεται και η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι για τον κοσμάκη μεγαλώνουν . Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία (Πάτρα). Από τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: ΚΛΙΝΕΣ 100 Το Νοσοκομείο παράδειγμα (πρώτο στη χώρα σε ποιοτικές υπηρεσίες πριν λίγα χρόνια σύμφωνα με επίσημη στατιστική μελέτη ) πλέον παραπαίει !!!! Τα ΤΕΠ λειτουργούν με εξουθενωμένους πια γενικούς ή αγροτικούς γιατρούς . Σε πολλές ειδικότητες η παρουσία ειδικευμένου γιατρού είναι λαχείο για τον ασθενή !!!! Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται αφού καρδιολόγος δεν υπάρχει !!!! Πολλές φορές για εκτίμηση από κάποιο ειδικευμένο γιατρό διακομίζεται περιστατικό σε άλλα Νοσοκομεία (μέχρι και στην Πάτρα). Ο Θεός Βοηθός !!!! Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία . Με τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: ΚΛΙΝΕΣ 100. Αν και Νοσοκομείο κορμός αδυνατεί να καλύψει έστω και τυπικά στα ΤΕΠ τις ανάγκες των πολιτών . Πώς όμως να γίνει όταν η χειρουργική κλινική βασική για την εφημερία του νοσοκομείου και την λειτουργία των ΤΕΠ , εξ 'αιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να αναστείλει τη λειτουργία της ; Ευχή όλων να μην συμβεί σοβαρό τροχαίο γιατί η ζωή του αρρώστου βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του ΘΕΟΥ !!!! Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε άλλα Νοσοκομεία . Με τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: ΚΛΙΝΕΣ 70. Δεν υπάρχει κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕ. Κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς όταν η βασική ειδικότητα της Χειρουργικής ακόμα και για τους νοσηλευόμενους (εφημερίες) γίνεται με συνεχείς μετακινήσεις χειρουργών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας . Συχνές είναι οι διακομιδές λόγω ελλείψεων Ιατρών βασικών Ειδικοτήτων σε όλα τα Νοσοκομεία . Με τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 Γ.Ν.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ - Γ.Ν.ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ - Γ.Ν.ΜΟΛΑΩΝ: Και τα τρία αυτά Νοσοκομεία λειτουργούν με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων Ιατρών , Νοσηλευτικού προσωπικού και ανυπαρξία Ιατρικοτεχνολογικού Εξοπλισμού. Για να σωθούν Ασθενείς σοβαρών περιστατικών πρέπει "Θεός να βάλει το χέρι του" !!!! Αυτό που μπορεί να κάνει η νοσηλεύτρια ή ο αγροτικός γιατρός είναι να ψάχνει με αγωνία ασθενοφόρο , για να προλάβει να διακομισθεί το περιστατικό !!!! Βόηθα Παναγιά ....

Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ: Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στα ΤΕΠ , λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα γίνονται πολλές διακομιδές από άλλα νοσοκομεία όπως από το Γεν Νοσοκομείο Σαντορίνης , το Γεν Νοσοκομείο Νάξου και γενικότερα από όλα τα νησιά των Κυκλάδων . Δεν υπάρχει φύλαξη στο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά εντάσσεις από τους πολίτες . Εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο διακομιδών από πλωτό ιδιωτικό σκάφος .

 Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ: Μόνο δέκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται στα ΤΕΠ σε 24ώρη λειτουργία για εφημερία που ουσιαστικά καλύπτει τα Δωδεκάνησα . Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης προσωπικού είναι να χρεωστάει το νοσοκομείο στους εργαζόμενους εκατοντάδες ρεπό και άδειες . Δεν υπάρχει διαλογή των περιστατικών των ασθενών. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Υπάρχουν ΜΟΝΟ 16 για να καλύπτουν το σύνολο του νοσοκομείου σε 24ωρη βάρδια . Στο χώρο των ΤΕΠ δεν υπάρχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες . Ο εξοπλισμός του χώρου επιτέλους ανανεώθηκε, άλλα αυτό πρόεκυψε με μεγάλη δωρεά ιδιωτικής εταιρείας.

 Γ.Ν.ΧΙΟΥ: Το νοσοκομείο υπολειτουργεί στον χώρο των ΤΕΠ λόγω της αυξημένης έλλειψης Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού . Η προσέλευση των ασθενών αυξήθηκε κατά 50% λόγω των μεταναστών που υπάρχουν στο νησί. Λόγω έλλειψης Ιατρών διακομίζονται Ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία. Λόγω των καθυστερήσεων (κακοκαιρία) κινδυνεύουν ζωές Ασθενών

 Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Δυστυχώς δεν λειτουργούν ακόμη οργανωμένα ως ΤΕΠ. Πέρα από τις συνήθεις πλέον ελλείψεις υλικών, έχουμε μεγάλες ελλείψεις Ιατρών-Νοσηλευτικού και λοιπού Προσωπικού, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των Ασθενών. Οι μεγάλες ελλείψεις Τραυματιοφορέων, έχουν ως συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των Ασθενών που πολλές φορές διεκπεραιώνεται με την βοήθεια των Συνοδών . Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην Ασφάλεια των Ιατρών και των Εργαζόμενων , που δυστυχώς μένουν απροστάτευτοι στις αρκετές και συχνές επιθέσεις που δέχονται κι αυτό γιατί η Διοίκηση παρανόμως έχει αναθέσει στην Ασφάλεια του Νοσοκομείου τα παράλληλα καθήκοντα των οδηγών . Σοβαρό έλλειμμα υπάρχει και στην κατανομή των χώρων και ιδιαιτέρως στην μονάδα βραχείας Νοσηλείας όπου τα σχετικά κρεβάτια δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να παραμένουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ αρκετές ώρες ακόμη και ημέρες .

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού όπου στα 21 υπηρετούντα άτομα οφείλονται 2.500 ρεπό. Μεγάλες ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, όπου στα 15 υπηρετούνται άτομα οφείλονται 2.250 ρεπό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των ασθενών . Μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών τις ημέρες εφημερίας ειδικά τις απογευματινές ώρες που υπάρχει αναμονή πάνω από 3 ώρες.

Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ: Μεγάλη η έλλειψη σε ειδικευόμενους ιατρούς και σε ειδικούς για κάλυψη των ιατρείων ΤΕΠ . Μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα. Στο Νοσοκομείο ενώ υπάρχει Αναισθησιολόγος δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Υπάρχει ένα μικρό αναπνευστηράκι φορητό και προσπαθούν με αmbu μέχρι να έρθει αεροδιακομιδή. Το καλοκαίρι που αυξάνεται η κίνηση λόγω τουρισμού οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται . Δεν υπάρχει ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ . Δεν υπάρχει ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ με αποτέλεσμα οι ασθενείς (είναι αρκετοί) να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο Νοσοκομείο της ΣΑΜΟΥ . Όταν δεν έχει πλοίο και δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Σάμου , κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους από επιπλοκές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο . Δεν γίνεται προγεννητικός έλεγχος, μετεγχειρητικός έλεγχος, εξετάσεις θυρεοειδή ή για λοιμώδη Νοσήματα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων .

 Γ.Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ: Εφημερεύει κάθε ημέρα. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Ασυντήρητος Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός. Λείπει ένας καρδιογράφος. Λόγω έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών συχνές διακομιδές εκτάκτων περιστατικών προς Νοσοκομεία άλλων πόλεων . Κίνδυνος για τη ζωή τους. Δεν υπάρχει φύλαξη των ΤΕΠ. Καταγράφονται επεισόδια.

 Γ.Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Εφημερεύει κάθε ημέρα. Ελλείψεις Ιατρικού Προσωπικού. Συχνές διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών . Η καθυστερήσεις στοιχίζουν ζωές. Δεν υπάρχει φύλαξη στο ΤΕΠ. Καταγράφονται επεισόδια.