Καίριο πλήγμα στους εμπόρους ναρκωτικών που σκορπούσαν τον θάνατο για δεκαετίες στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας κατάφεραν μετά από επιχείρηση με την ονομασία «Χίμαιρα» άνδρες της ασφάλειας. Συνελήφθησαν 59 άτομα, ενώ διαφεύγει ο εγκέφαλος του κυκλώματος που ζει στην Αλβανία.

Η επιχείρηση

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της σπείρας άρχισαν πριν απο 8 μήνες. Μάλιστα συστήθηκε ειδική ομάδα 16 ατόμων, η οποία παρακολουθούσε και κατέγραφε τις κινήσεις των μελών της μαφίας των ναρκωτικών.

Η πολυεπίπεδη δράση της σπείρας

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από το 1990, χωριζόταν σε επτά επίπεδα που ξεκινούσαν από την παραγωγή, εισαγωγή και αποθήκευση των ναρκωτικών έως τη διακίνηση στις πιάτσες του θανάτου. Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν απο 8 μήνες και διαπιστώθηκε πως το οικονομικό όφελος των μελών έφτανε τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν 45 κατ’ οίκον έρευνες, εντόπισαν 433 κιλά και 400 γραμμάρια κάνναβης, 30.000 ευρώ, 10 αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες, 1 φορτηγό και πολλά κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών.

Ο «Γκέντυ» και τα μέτρα προστασίας

Αρχηγός της σπείρας είναι ένας Αλβανός, ο οποίος δεν έχει έρθει ποτέ στη χώρα μας και το μόνο που γνωρίζουν οι αστυνομικοί είναι το όνομα Γκέντυ.

Τα μέλη της σπείρας λάμβαναν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, πριν παραδώσουν τις ναρκωτικές ουσίες, είναι ενδεικτικό πως άλλαζαν ακόμη και δύο αυτοκίνητα σε μια διαδρομή ενός οικοδομικού τετραγώνου προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους αστυνομικούς. Μάλιστα όταν πήγαιναν «φιξάκια» με ναρκωτικά στις πιάτσες μαζεύονταν γύρω απο τον αγοραστή 10 άτομα φτιάχνοντας κλοιό για να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει ποιος απο όλους πούλησε την δόση!

Τα τραπουλόχαρτα και η ποιότητα

Τα μέλη της σπείρας που έφερναν τα ναρκωτικά απο την Αλβανία, έβαζαν ένα τραπουλόχαρτο πάνω σε κάθε δέμα προκειμένου να ξεχωρίζουν την ποιότητα. Αν δηλαδή υπήρχε ένας Ρήγας πάνω στο δέμα, η αξία του κιλού  κάνναβης, άξιζε από 1.800 έως 2.300.  

Η ληστεία των φαρμάκων απο το νοσοκομείο

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ένα μέλος της σπείρας εργαζόταν ως υπάλληλος καθαριότητας σε δημόσιο νοσοκομείο απο το οποίο έκλεψε δεκάδες κούτες με φάρμακα για καρκινοπαθείς.