Την εκπαιδευτική ρομποτική στηρίζει για ακόμη μια χρονιά η COSMOTE, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί, με στόχο την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών στην Ελλάδα και την ανάδειξη ταλέντων. Έτσι, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, διοργανώνουν φέτος τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά. 

Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), τα παιδιά, με τη συνδυαστική χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής, αποκτούν νέες δεξιότητες και, παράλληλα, αναπτύσσουν την ομαδικότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

«Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης που αγγίζει πολλά γνωστικά αντικείμενα», τόνισε ο Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas, προσθέτοντας ότι «μέσα από πρωτότυπες και αυθεντικές δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κερδίσουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των μαθητών».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Νεμπής, Chief Commercial Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στο DNΑ της COSMOTE. Με την εκπαιδευτική ρομποτική, εφοδιάζουμε τα παιδιά με τις κατάλληλες δεξιότητες για τον νέο ψηφιακό κόσμο και ενθαρρύνουμε τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους, να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και να ανακαλύψουν τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον μέσα από την τεχνολογία».

Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά, που από το 2008 που άρχισαν τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας καλούνται να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, βασισμένη στο θέμα του διαγωνισμού.

Οι φετινοί διαγωνισμοί ρομποτικής είναι οι εξής:

- 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού (8-12 ετών) με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο»:

Στον διαγωνισμό, που θα αρχίσει τέλη Οκτωβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 3 έως 6 μαθητές. Οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τα εκπαιδευτικά πακέτα για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch. Οι συμμετέχοντες και φέτος θα διαγωνισθούν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς.

- 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Γυμνασίου (13-15 ετών) με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου»:

Ο διαγωνισμός, που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού. Οι μαθητές καλούνται να διαγωνισθούν σε πίστα στην οποία απεικονίζεται η ένδοξη πορεία του μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ασίας. Οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 έως 3 μαθητές. Οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τα εκπαιδευτικά πακέτα για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού. Οι συμμετέχοντες θα διαγωνισθούν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς.

- 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Λυκείου (16-18 ετών) με θέμα «Πράσινη Ενέργεια & Επιχειρηματικότητα»:

Στον εν λόγω διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούν. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 έως 3 μαθητές. Οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τα εκπαιδευτικά πακέτα για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Πράσινη Ενέργεια & Επιχειρηματικότητα». Οι ομάδες θα κληθούν να δημιουργήσουν καινοτόμα project επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων σχετικών με τη θεματική του διαγωνισμού. Ζητούμενο στην παρουσίαση και βαθμολόγηση του κάθε έργου είναι να συνοδεύεται από ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο, με εφαρμογή στην αγορά.

Οι συμμετοχές μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στους διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 3.500. Φέτος και οι μαθητές Λυκείου μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr μέχρι και τις 28/02/2017. Χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι η COSMOΤΕ TV.

Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Επιπλέον, η COSMOTE θα καλύψει τα έξοδα ομάδων της ελληνικής αποστολής, που θα διακριθούν στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και θα λάβουν μέρος στην 13η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί, στις 25-27 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στις Ολυμπιάδες Ρομποτικής από το 2009, με τους Έλληνες μαθητές να κατακτούν πολύ καλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα, το 2015, η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία «ποδόσφαιρο».