current views are: 12

30 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:26

Στο «ψυγείο» ολόκληρη η χώρα: Τσουχτερό κρύο και χιόνια – Προβλήματα από την κακοκαιρία (Βίντεο – φωτό)

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν ή κοντά στο μηδέν, χιόνια στα ορεινά, καταιγίδες στα νότια και βόρεια πεδινά, αλλά και μποφόρ είναι το σκηνικό του καιρού που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Δημοσίευση 09:26’

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν ή κοντά στο μηδέν, χιόνια στα ορεινά, καταιγίδες στα νότια και βόρεια πεδινά, αλλά και μποφόρ είναι το σκηνικό του καιρού που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν ή κοντά στο μηδέν, χιόνια στα ορεινά, καταιγίδες στα νότια και βόρεια πεδινά, αλλά και μποφόρ είναι το σκηνικό του καιρού που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για τον φετινό χειμώνα, που «χτύπησε» τη χώρα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στις οδικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, ενώ οδήγησε και σε κλείσιμο σχολείων, της Βόρειας Ελλάδας.   

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν  σταδιακά, αρχικά από τη Θράκη, από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο, και προς το βράδυ στη Θεσσαλία. Παγετός και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Χιόνια στην Πάρνηθα

Από χθες ξεκίνησε η χιονόπτωση στην περιοχή της Πάρνηθας, κυρίως από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, ενώ όπως δημοσίευσαν στο facebook, στα λευκά έχει ντυθεί το καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας. 

Τσουχτερό κρύο και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήσηαντιολισθητικών αλυσίδων.

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης,όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης.

Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Κλειστά σχολεία  – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς κελσίου και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Η Αστυνομική διεύθυνση δυτικής Μακεδονίας προειδοποιεί τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης.

Στην Εγνατία οδό λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων συνιστάται στους οδηγούς να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες στα οχηματά τους.

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι στο Δήμο της Φλώρινας εξ αιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών τα σχολεία για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί.

Χιόνια στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το βράδυ στο Πήλιο και το βουνό των Κενταύρων έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ το χιόνι έφθασε μέχρι και τα προάστια του Βόλου. Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά…και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί ,αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Λάρισα: Κλειστά λόγω χιονιού παραμένουν τα σχολεία στα ορεινά

Παρά την ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Νομού Λάρισας, σχετικά με την χιονόπτωση, καθώς δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις στις ορεινές περιοχές όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι, Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία καταγράφεται στους -4.

Επίσης, στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως στη περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής.

Αλεξανδρούπολη: Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις

Χαμηλές θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος και χιονοπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό στο νομό Έβρου.

Ο πρώτος χιονιάς εμφανίστηκε χθες βράδυ στη Χώρα της Σαμοθράκης, συνοδευόμενος από ισχυρή ανεμοθύελλα. Παρά την έντονη χιονόπτωση που συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου διατήρησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, τόσο από τον οικισμό της Καμαριώτισσας προς της Χώρα και τα Αλώνια, όσο και από τη Χώρα προς την Παλιάπολη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της πρόσβασης προς το Κέντρο Υγείας και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, «το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει ανοιχτό αλλά λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που διαμένουν στον ορεινό όγκο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα μαθήματά τους καθώς δεν εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στο γυμνάσιο και λύκειο Σουφλίου, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 8-9 μποφόρ, που πνέουν από χθες στο Θρακικό Πέλαγος, εφόσον διατηρήσουν την ίδια ένταση, δεν θα επιτρέψουν, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, για δεύτερη διαδοχική ημέρα τον απόπλου του πλοίου που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τρίκαλα: Χιονοπτώσεις στα ορεινά και κλειστά σχολεία στο Δήμο Καλαμπάκας

Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το εθνικό δίκτυο, και συγκεκριμένα η Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Λάρισας είναι ανοικτό, ενώ, ο ίδιος εξηγεί, πως υπάρχει η πιθανότητα, προς το βράδυ να δημιουργηθούν προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα. Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμπάκας θα λειτουργούν κανονικά. Δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας, επαρχιακό και εθνικό, είναι ανοικτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Χιόνια και τσουχτερό κρύο στα ορεινά της Ηπείρου

Χιονίζει από τη νύχτα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές.

Συγκεκριμένα, σε χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι. Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ηράκλειο: Δρόμοι-ποτάμια και εγκλωβισμοί 

Σχεδόν σε όλη την Κρήτη βρέχει από νωρίς το πρωί. Στο Ηράκλειο η βροχή έχει προκαλέσει προβλήματα με τα νερά να έχουν μπει σε καταστήματα του Γιόφυρου, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με… σφουγγαρίστρες για την ώρα, ωστόσο αν η βροχή δυναμώσει η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η Πυροσβεστική όσο και συνεργεία Δήμου, βρίσκονται στο σημείο, όπως αναφέρει το ekriti.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς Καλέσα του Δήμου Μαλεβιζίου. Επίσης ένα αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στη Γαζανή Καμάρα, όπου το σημείο κάτω από τη γέφυρα, μετατρέπεται συχνά σε λίμνη, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις των οδηγών. Ο οδηγός δεν κινδύνευσε μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης στην περιοχή της Φοινικιάς, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας την οδήγηση εξαιρετικά δύσκολη. Και στις Μαλάδες, στον κεντρικό δρόμο, το νερό έχει φτάσει τους 40 πόντους. 

Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη, είπε ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι στιγμής, είναι αντιμετωπίσιμα, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοιπου πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα και Ρίο – Αντίρριο.

Τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται κανονικά, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα – Πρίνου.

Επίσης, δεμένα στο λιμάνι του Βόλου παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, τα πλοία που είχαν προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων.

Οι άνεμοι που πνέουν στις Σποράδες φθανουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9, με αποτέλεσμα ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα να επιτραπεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο απόπλους των ταχύπλοων και των οχηματαγωγών για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.


σχετικα αρθρα