Προφυλακιστέος για δεύτερη φορά, σήμερα, ημέρα που συνέπεσε με την ονομαστική του εορτή, κρίθηκε ο πρώην Πρόεδρος του νοσοκομείου Ερρικος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο 75χρονος απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Νίκο Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του Ερρίκος Ντυνάν, την περίοδο 2007 - 2010. 

Αμέσως μετά την απολογία του - που διήρκησε περίπου τρεις ώρες - ο Αν. Μαρτίνης πήρε και πάλι το δρόμο για τις φυλακές, εκεί όπου ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και έξι μήνες για άλλη όμως, υπόθεση αυτή που αφορά στη δικογραφία για την Hospitalia International. Το κατηγορητήριο για το οποίο απολογήθηκε περιλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας, κατηγορία που αφορά στα δωρεάν νοσήλια που φέρεται να παρείχε το Ερρίκος Ντυνάν σε επιφανείς κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη  λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το …χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, καταγράφονται 51 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί  συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι. 

Το αποτέλεσμα κατά την κατηγορία ήταν να ζημιωθεί το νοσοκομείο για τις δωρεάν νοσηλείες των 51 προσώπων με 1,75 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρεας Μαρτίνης φέρεται να υποστηρίζει στην απολογία του ότι:

  •  Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε - οι νοσηλείες τους δεν έγιναν δωρεάν με έκπτωση που τους έγινε. Η έκπτωση, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορουμένου, αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Με άλλα λόγια, δηλαδή αυτό που δεν χρεώνονταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν. Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά αφού οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν
  • Τέλος φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια - που όμως σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και 100% - συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό από μόνο του αποτελέσουν διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.