Στο πόδι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου για την αύξηση του ΦΠΑ. Δυναμικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λήμνο και τη Σάμο. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων διεκδικούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που καταργούνται από την αρχή του χρόνου.  Κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και όλων των δήμων, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Στη Λέσβο έγινε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο νησί, όπως καταγράφει το lesvospost.com . Στη Μυτιλήνη έγινε μια δυναμική συγκέντρωση παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Τα μαγαζιά ήταν κλειστά και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ακόμα και τα το puplic  έκλεισε μετά από παρέμβαση διαδηλωτών και φορέων. Κάποια καταστήματα άνοιξαν μετά την κινητοποίηση αλλά ήταν μειοψηφία σημειώνεται. Στη συγκέντρωση ήρθαν από πολλά χωριά της Λέσβου όπως Καλλονή, Πλωμάρι και άλλα. 

Στη Χίο, παρά το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους,  η συγκέντρωση ήταν μεγάλη. Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων για συμμετοχή στην Παναιγαιακή Κινητοποίηση κατά της αύξησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. 

Όπως αναφέρει το politischios.gr η συμμετοχή στην κινητοποίηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έφτασε τους 2.000, στο σύνολό τους. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του κέντρου έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα η αγορά και το κέντρο της Χίου να θυμίζουν νεκρή ζώνη, γράφει το politischios. 

Η κεντρική εκδήλωση στην οποία απήυθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, του Εργατικού Κέντρου, της ΟΕΒΕ καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Ομηρείου, η οποία πλημμύρισε ασφυκτικά από κόσμο.

Των ομιλιών ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με τους διαμαρτυρόμενους να επιδίδουν ψηφίσματα στα γραφεία των βουλευτών Α. Μιχαηλίδη και Ν. Μηταράκη μέσα από τα οποία ζητούσαν την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εξαιρούνται τα νησιά από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 1η Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις τηρουμένων των αναλογιών πραγματοποιήθηκαν στα Ψαρά και στις Οινούσσες.