Μια είδηση βόμβα μεταδίδει σήμερα το Reuters, το οποίο, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία θα ''κάνει πίσω'' στην αποστολή του οργανισμού για το μεταναστευτικό στο Αιγαίο, καθώς από τις αρχές του χρόνου θα έχει την επίβλεψη μιας ευρύτερης αποστολής στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος Γκόρντον Μέσεντζερ, λόγω των ''ελληνοτουρκικών'' ευαίσθητων σχέσεων, η πιθανότητα είναι ότι η Τουρκία θα έχει την εποπτεία της αποστολής, αλλά θα υπάρχει μια ομάδα που θα ασχοληθεί και με το Αιγαίο.

Συμπληρώνει δε, ότι ''έχοντας έναν Τούρκο διοικητή σε τόσο ευαίσθητα νερά είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες''. 

Όπως αναφέρει, επίσης, το Reuters οι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη που τα πλοία του ΝΑΤΟ κινούνται στα νερά που εκείνη και η Ελλάδα έχουν ''συγκρουστεί'' για καιρό και εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει το πάνω χέρι σε μια διαμάχη σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, ένα πιθανό τέλος στην αποστολή του ΝΑΤΟ, η οποία συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο μπορεί να εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα από την Τουρκία, δεδομένης και της οικονομικής συμφωνίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Ωστόσο, η Τουρκία έχει απειλήσει να εγκαταλείψει την συμφωνία, αν η ΕΕ δεν ακολουθήσει σύντομα τις δεσμεύσεις της απέναντί της, με πρώτη απ' όλες την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. 

Η Γερμανία και η Βρετανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, βλέπουν την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στα νερά ανάμεσα στους ''αιώνιους'' αντιπάλους Ελλάδα και Τουρκία ως έναν τρόπο ''στήριξης'' της συμφωνίας. Τα πλοία του ΝΑΤΟ περνούν από τον έλεγχο των Τούρκων και των Ελλήνων λιμενοφυλάκων όπως και από της Frontex.