current views are: 26

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:33

Ο Κρητικός που πήρε το ρίσκο και πέτυχε: Aπό τα εστιατόρια της Φιλαδέλφεια, ξαναζωντανεύει την Ομόνοια

Όταν ο Μανώλης Πετρογιάννης έφευγε από ένα χωριό της Κρήτης στα 17 του χρόνια, δεν φαντάζονταν ότι τέσσερις δεκαετίες μετά θα ήταν ιδιοκτήτης 22 εστιατορίων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τους τελευταίους μήνες, ιθύνων νους για την εκκίνηση μιας ανάπλασης στην Ομόνοια.

Δημοσίευση 21:33’

Όταν ο Μανώλης Πετρογιάννης έφευγε από ένα χωριό της Κρήτης στα 17 του χρόνια, δεν φαντάζονταν ότι τέσσερις δεκαετίες μετά θα ήταν ιδιοκτήτης 22 εστιατορίων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τους τελευταίους μήνες, ιθύνων νους για την εκκίνηση μιας ανάπλασης στην Ομόνοια.

Όταν ο Μανώλης Πετρογιάννης έφευγε από ένα χωριό της Κρήτης στα 17 του χρόνια, δεν φαντάζονταν ότι τέσσερις δεκαετίες μετά θα ήταν ιδιοκτήτης 22 εστιατορίων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τους τελευταίους μήνες, ιθύνων νους για την εκκίνηση μιας ανάπλασης στην Ομόνοια, μέσα από το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο του Athens Tiare.

Ο ίδιος ξετυλίγει το νήμα της ζωής του στο newpost.gr 

”Στη Φιλαδέλφεια πήγα όταν ήμουν 17 χρονών και κατέληξα να βρίσκομαι εκεί 43 χρόνια. Έφτιαξα 22 εστιατόρια, έκανα οικογένεια, αλλά πάντα ήθελα να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Πήγα στην Αμερική φτωχός, επί 13 χρόνια δεν είχα νόμιμα χαρτιά, ήμουν λαθραίος. Να σκεφτείτε ότι τις πρώτες ημέρες που είχα πάει, κοιμόμουν σε… παγκάκια’. Όμως κατάφερα και στέριωσα, με σκληρή δουλειά, αλλά πάντα με το μυαλό στην Ελλάδα”.

Μετά τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ήρθαν οι επιχειρήσεις στην Κρήτη, αλλά μια επένδυση στην Αθήνα παρέμενε διακαής πόθος. ‘’Όταν ήμουν έφηβος, πριν φύγω για την Αμερική μου άρεσε πολύ η Ομόνοια. Ήταν το κάτι άλλο τότε αυτή η πλατεία. Είχα πάντα το όνειρο να κάνω κάτι εκεί’’. Η αφορμή δόθηκε λίγο μετά το 2000 όταν σε μια βόλτα στην πλατεία ο κ. Πετρογιάννης είδε το ξενοδοχείο κλειστό και αναζήτησε τους ιδιοκτήτες του. ‘’Το βρήκα σαν ευκαιρία, μου άρεσε πολύ το σημείο, με θέα σε όλη την πόλη”.

Τελικά η συμφωνία κλείστηκε τον Αύγουστο του 2014, η άδεια ανακαίνισης ήρθε 8 μήνες αργότερα και το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Αύγουστο, σχεδόν 2 χρόνια μετά. ‘’Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Πήραμε ένα παλιό ξενοδοχείο και το ανακαινίσαμε εκ βάθρων, το κάναμε σχεδόν σαν καινούριο. ¨Έχω πίστη σε αυτή τη δουλειά και πιστεύω ότι είναι η αφορμή για μια γενικότερη θετική αλλαγή στην Ομόνοια’’.

‘’Η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου’’

Εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί γιατί μετά από τόση επιτυχία στις ΗΠΑ, ένας επιχειρηματίας θα έρθει εν μέσω κρίσης να κάνει μια τέτοια μεγάλη επένδυση σε αυτή την περιοχή. ‘’Είναι ρίσκο’’ απαντά ο κ. Πετρογιάννης, όμως δεν ήρθα στην Ελλάδα για να βγάλω λεφτά. Ούτε όμως για να χάσω.  Γιαυτό και το παλεύουμε πολύ και νομίζω ότι πάμε καλά. Ο πρώτος καιρός, μάλιστα, αυτό δείχνει καθώς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε πληρότητα 100% και τον Νοέμβριο 80%. Το μυστικό όπως λέει ο ίδιος είναι ‘’λογική και πολλή δουλειά. Και τα έβαλα και τα δύο σε αυτή την επιχείρηση σε έναν τόπο ευλογημένο. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό μου έμαθαν ότι η ‘’Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου’’ αρκεί να δουλεύεις πολύ για να επιβιώσεις”. 


σχετικα αρθρα