current views are: 16

5 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:29

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου, οι άγνωστες πτυχές και η Αθήνα στις φλόγες (Βίντεο και φωτό)

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται απο την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός απο σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Δημοσίευση 17:29’

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται απο την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός απο σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται απο την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός απο σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η ΕΛ.ΑΣ ετοιμάζεται για μια ακόμη «θερμή» ημέρα με τους νεαρούς να προετοιμάζονται να μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πεδίο μάχης». Ήδη οι αστυνομικοί εντόπισαν 149 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας στην οδό Νοταρά.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.εκεί όπου στις 18:00 το απόγευμα  έχουν δώσει ραντεβού αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές.

Άγνωστες πτυχές και μια «Εξέγερση» που έμεινε στη μέση

Πολλά έχουν γραφτεί  για την περίοδο των «Δεκεμβριανών» όπως συνήθισαν όλοι να την λένε, ακόμη περισσότερα ήταν όσα έγιναν και δεν έγιναν ποτέ γνωστά.

Τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου όταν και ξεκίνησε να διαδίδεται η πληροφορία για την δολοφονία Γρηγορόπουλου απο τον Κορκονέα, ένα αυθόρμητο, οργισμένο ποτάμι κόσμου βγήκε στους δρόμους. Οι εντολές που δόθηκαν τότε στους αστυνομικούς ήταν να μην προκαλέσουν κανένα επεισόδιο, να παρακολουθούν διακριτικά.

Τότε ήταν η περίοδος που οι αστυνομικοί είχαν πιάσει κυριολεκτικά τις γωνίες της Ερμού, φοβούμενοι τυχόν αντίποινα, ενώ νεαροί κατέστρεφαν ανενόχλητοι επιχειρήσεις σε όλο το κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 435 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές, 37 καταστράφηκαν ολοσχερώς με τις ζημιές να φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία ΕΒΕΑ. Η οργή του κόσμου ήταν τέτοια που οι αστυνομικοί απέφευγαν οποιαδήποτε προστριβή με το πλήθος. Όλοι θυμούνται τα πλάνα με νεαρούς να προσφέρουν λουλούδια σε αστυνομικούς, λίγοι είπα ότι μαζί με τα λουλούδια, οι νεαροί έλεγαν και μπόλικα… γαλλικά στους άνδρες των ΜΑΤ.

Επί 30 και πλέον ημέρες και νύχτες η Αθήνα είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Εξάρχεια, Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, Ερμού, σε κάθε περιοχή τα επεισόδια ήταν συνεχόμενα με σημείο αναφοράς των διαδηλωτών την συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, εκεί όπου έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος. Ήταν οι μέρες που οι πολίτες απέφευγαν να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας, οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να προστατευθούν απο αστυνομικούς και διαδηλωτές καθώς δεν ήξερες απο ποιον να φυλαχτείς…

Το αρχικό πνεύμα των διαδηλωτών, το οποίο συμπυκνωνόταν στο σύνθημα «Το κίνημα  θα πει τις τελευταίες λέξεις, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», γρήγορα ευτελίστηκαν απο τα πλιάτσικα που καταγραφονταν σε επιχειρήσεις, με αλλοδαπούς κυρίως να κλέβουν τα πάντα. Ένα πρωινό στην συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη είδα με τα μάτια μου ένα νεαρό να μεταφέρει μια 42άρα τηλεόραση και ένα dvd, τα οποία κουβαλούσε σαν να είχε αγοράσει απο κατάστημα. Τελικά αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει μόλις εντόπισε αστυνομικούς στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Η νεοτρομοκρατία και οι «επιφανείς» αντιεξουσιαστές

Απο τα «Δεκεμβριανά» του 2008 «γεννήθηκε» η νεοτρομοκρατία της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και αναγνωρίσιμοι αντιεξουσιαστές όπως ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν δίπλα στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο όταν εκείνος έπεφτε νεκρός.

Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, «καταραμένη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου. Καθόμουν εγώ, ο Αλέξανδρος και κάποια άλλα παιδιά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου όπως κάναμε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ένας σύντροφος και μας πρότεινε να πάμε στην Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουμε να περάσει κάποιο περιπολικό για να του πετάξουμε κάτι πέτρες που είχε μαζέψει. Όντως λοιπόν πήγαμε και περιμέναμε ενώ ο Αλέξανδρος καθόταν πιο πίσω. Μετά από λίγη ώρα πέρασε το περιπολικό με τον Κορκονέα και τον Σαραλιότη».

 


σχετικα αρθρα