current views are: 10

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:06

Εκδίδονται οι τρεις τούρκοι αξιωματικοί – Έφεση για τους άλλους τρεις

Έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιόγας.

Δημοσίευση 13:06’

Έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιόγας.

Έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιόγας.

Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρεις για τους οποίους χθες εκδικάστηκε το αίτημα της γείτονος και απορρίφθηκε, θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β’ Τμήμα).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το δικαστικό συμβούλιο, με άλλη σύνθεση αποφάσισε την έκδοση των τριών άλλων αξιωματικών για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται.

Όπως αποφάνθηκε, εκδίδονται για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου, ενώ δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία αφενός δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αφετέρου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και εξευτελιστικά βασανιστήρια. 

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 εκζητούμενοι πρότεινε η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη. “Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής :”Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ”. 

Αθωωτική η χθεσινή απόφαση

Το δρόμο για την μη έκδοση των  8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν φτάσει στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα άνοιξε, ωστόσο, χθες το Συμβούλιο Εφετών.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι Έλληνες δικαστές κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση αποφάσισαν για τους πρώτους τρεις  από τους 8 Τούρκους  να μην εκδοθούν στη χώρα τους απορρίπτοντας έτσι το σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του  δικαστικού συμβουλίου μάλιστα οι τρεις εκζητούμενοι σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι. Στην κρίση του δικαστηρίου  μέτρησε ,όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα,  το γεγονός που επικαλέστηκαν και οι τρεις  εκζητούμενοι  ότι σε περίπτωση που επιστρέψουν στη χώρα τους  κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια μέσα στις φυλακές, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τύχουν μίας δίκαιης δίκης.

Τούρκοι αξιωματικοί: Κινδυνεύει η ζωή μας

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες των Τούρκων αξιωματικών στο δικαστήριο, μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου εφετών, τουλάχιστον για τους τρεις πρώτους, να μην εκδοθούν στην χώρα τους. 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους που δημοσιεύει το Έθνος, οι τρεις αξιωματικοί εκφράζουν φόβο για τις ζωές τους και για τις οικογένειες που έχουν αφήσει στην Τουρκία. 

«Δεν θέλω να πάω στην Τουρκία. Εχω γυναίκα και δύο παιδιά στην Κωνσταντινούπολη. Τη γυναίκα μου την έδιωξαν από τη δουλειά της. Την παρακολουθούν. Όλοι απομακρύνθηκαν από την οικογένειά μου, γιατί φοβούνται μήπως έχουν την ίδια τύχη. Στους στρατιωτικούς έχουν γίνει τέτοια βασανιστήρια, που τα ακούνε οι ποινικοί και δεν μπορούν να κοιμηθούν» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο αξιωματικός Μπιλάλ Γκουρουγκιούλ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σε βάρος όσων συνελήφθησαν και θεωρούνται αντιφρονούντες, όταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών τον ρώτησε εάν θέλει να επιστρέψει.

Στο ίδιο μοτίβο και η μαρτυρία του δεύτερου αξιωματικού Γκενσάι Μπουγιούκ:

Δεν θέλω να γυρίσω πίσω, αν και έχω αφήσει πίσω δύο παιδιά και τη γυναίκα μου έγκυο στον 3ο μήνα. Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα, έχουν υποστεί πιέσεις, τους πήραν το αυτοκίνητο, δεν μπορεί να πάει στην τράπεζα να κάνει συναλλαγή. Ο πατέρας μου πήγε στο ανταλλακτήριο και τον κατήγγειλαν ότι θέλει τα χρήματα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και διώξεις σε άλλους πολίτες εκτός των στρατιωτικών, ο Μπουγιούκ ανέφερε: «Ναι, λέγεται ότι διώκουν γιατρούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους κ.ά. Ακούστηκε ότι, μετά το πραξικόπημα, πήγαν στα νοσοκομεία στρατιωτικοί και δεν τους δέχθηκαν. Κάποιος έδωσε μία πετσέτα σε έναν στρατιωτικό που κατηγορείται για πραξικόπημα και του επέβαλαν ποινή 20 ετών».

Ο τρίτος αξιωματικός εξέφρασε τον φόβο ότι εάν παραδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί τα χειρότερα, λόγω του βαθμού του.

”Η ζωή μου κινδυνεύει. Μπορεί να με δολοφονήσουν” είπε ο Γκιουζέλ Αχμέτ. «Εκαναν έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς μου, πήρανε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα και το διαβατήριό μου. Δεν έχω διωχθεί ποτέ. Εικάζεται ότι μετά το πραξικόπημα έχουν πεθάνει 254 άνθρωποι, πιο πολλοί στρατιωτικοί. Και άλλοι [στρατιωτικοί] έφυγαν για τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται για εμάς που ήρθαμε στην Ελλάδα».


σχετικα αρθρα