current views are: 7

7 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:11

Spiegel: Οι 8 Τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ένα πράγμα συμφωνεί ο γερμανικός Τύπος για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των 8 τούρκων στρατιωτικών. Ότι η υπόθεση είναι δύσκολη για την Αθήνα.

Δημοσίευση 07:11’

Σε ένα πράγμα συμφωνεί ο γερμανικός Τύπος για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των 8 τούρκων στρατιωτικών. Ότι η υπόθεση είναι δύσκολη για την Αθήνα.

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι στρατιώτες που κατηγορούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στο πραξικόπημα και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, μονοπωλούν στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

Τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που προσγειώθηκαν στις 16 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο θα εκδοθούν, όπως όλα δείχνουν, στην Τουρκία γράφει η εφημερίδα Tagespiegel σε άρθρο με τίτλο «Πίσω στην Τουρκία».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Την Δευτέρα η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοση τριών άλλων στρατιωτών προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Η απόφαση για τους υπόλοιπους δύο Τούρκους στρατιώτες θα ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Για την Αθήνα η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο δυσάρεστη. Τις περασμένες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να απειλεί. Την ώρα που περισσότερα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον πάνω από ελληνικά νησιά, ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ακόμα και η ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι.

Μέχρι σήμερα ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται από τις τουρκικές εντολές. Τα στοιχεία που προσκόμισε η Άγκυρα δεν αρκούν, διαπίστωσε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή μια έκδοση για πολιτικούς λόγους. (…) Τα ονόματα των στρατιωτών που θα εκδοθούν και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε παραμένουν απόρρητα. Κατά της μη έκδοσης των πρώτων τριών στρατιωτών η εισαγγελία της Αθήνας κατάθεσε την Τρίτη ένσταση. Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις έχει κατατεθεί έφεση η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία κάνουν λόγο για “σκανδαλώδη απόφαση ” και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα στηρίζει το κίνημα Γκιουλέν».

Στην διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel παρατηρεί: «Οι Τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα δικαστήριο στην Αθήνα έκανε δεκτό το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης που ζητά έκδοση των τριών στρατιωτών. Νομικοί αναμένουν ότι οι τρεις στρατιώτες θα ασκήσουν έφεση, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μήνες».

Πηγή: dw.com

 


σχετικα αρθρα