current views are: 10

8 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:28

Συμβούλιο Εφετών: Να μην εκδοθούν δύο Τούρκοι αξιωματικοί

Ομόφωνα όχι στην έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών είπαν σήμερα οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών διατάσσοντας την άρση της κράτησής τους.

Δημοσίευση 13:28’

Ομόφωνα όχι στην έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών είπαν σήμερα οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών διατάσσοντας την άρση της κράτησής τους.

Ομόφωνα όχι στην έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών  είπαν σήμερα οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών διατάσσοντας την άρση της κράτησής τους.

Ωστόσο, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης  Λιόγας να προχωρήσει  στην άσκηση έφεσης, οπότε το κρίσιμο αυτό θέμα θα  λυθεί οριστικά από τον Άρειο Πάγο.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Βούλγαρης είχε πει  πρώτος «όχι»  στην έκδοση των δύο Τούρκων καλώντας τους δικαστές να μείνουν στην ιστορία  με την απόφασή τους και να πάνε κόντρα στο ρεύμα.

«Σας καλώ και σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών αρχών», ήταν ο επίλογος μιας ιδιαίτερα φορτισμένης αγόρευσης, με αναφορές σε ιστορικές δίκες και αποφάσεις.

«Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων  που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας  Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματά τους, τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε  το αίτημα της Τουρκίας» σημείωσε ο δικαστικός λειτουργός.

«Αν έχουν διαπράξει αδικήματα, να τους εκδώσουμε, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αλλά να τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει;  Μια χώρα που διδάσκει τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ;  Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά  τα δικαστήρια που έχουν απολύσει χιλιάδες δικαστές κι προσλάβει άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.; Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές  το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;» διερωτήθηκε.

Στην κορύφωση της αγόρευσης του ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε από τους δικαστές να μην  αποφασίσουν ως διπλωμάτες.

«Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Θα παρεξηγηθούν από την άλλη πλευρά. Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη» είπε.

Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι ακόμα και η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε σε πρώτο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο, λέει ότι γίνονται βασανιστήρια . «Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει», η αιχμηρή θέση του εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρθηκε σε αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν εκζητούμενο της Ελλάδας γιατί οι «ελληνικές φυλακές έχουν κελιά μικρά και υπεράριθμα».

«Σκεφτείτε με ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή για τα βασανιστήρια στην Τουρκία; Για βιασμούς, ακρωτηριασμούς», ο εισαγγελέας.

Εξεταζόμενοι οι εκζητούμενοι είχαν πει απευθυνόμενοι στους δικαστές που κρατούσαν στα χέρια τους  τη ντύχη του.

Τι δήλωσε ο Μεσούντ Φιράντ

«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει  έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη;  Από όλους τους τομείς  διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές που στέκονται κατά του Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα. Όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση  Βοσπόρου  φοβήθηκα» είπε ο αξιωματικός Μεσούντ Φιράντ και συνέχισε:

Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη ,δεν μπορούσαμε  να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Ο δεύτερος εκζητούμενος  Οκάν Ουγκούρ είπε:

Είμαστε αθώοι .Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια  ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής ,θα υποστεί μεγάλο πλήγμα η αξιοπρέπειά μας. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ  δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογένειά μου.  Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες  αλλά δεχθήκαμε βολές . Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα  για να σώσουμε τη ζωή μας.

Τι δήλωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος 

«Έκπληξη και προβληματισμό προκαλούν οι πρόσφατες αντιφατικές κρίσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αναφορικώς με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο “πραξικόπημα” στα μέσα Ιουλίου: Τη μία ημέρα το δικαστικό συμβούλιο, με εισαγγελέα την κ. Καπαγιάννη, αποφάσισε να μην εκδοθούν οι τρεις από οκτώ αξιωματικούς, και την επομένη το αυτό Συμβούλιο, με διαφορετική σύνθεση και την ίδια εισαγγελική λειτουργό αποφάσισε υπέρ της έκδοσής τους …για “προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) του ελικοπτέρου”!!!

 Και στις δυο περιπτώσεις, η Εισαγγελέας τάχθηκε κατά της έκδοσης των αξιωματικών, άποψη που το μεν Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε ομόφωνα την πρώτη φορά, δεχόμενο ότι, εφόσον αυτοί εκδοθούν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, απειλούνται με βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ, επιπλέον, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης! Μολαταύτα, αναφορικώς με τη δεύτερη περίπτωση, και ενώ τα πραγματικά δεδομένα ήταν απαράλλακτα, το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε σε διαμετρικώς αντίθετη κρίση και με προφανώς αντίθετη αιτιολογία!!!

Δεν σχολιάζω την εντύπωση που προκαλείται εσωτερικώς αλλά και διεθνώς από την δικαιοδοτική αυτή παλινωδία και αντίφαση.

Διερωτάται, ωστόσο, ευλόγως κανείς, τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ των δύο κρίσεων, ώστε μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες το Συμβούλιο Εφετών να μεταβάλει την άποψή του και να δεχθεί, προφανώς, ότι η Τουρκία αίφνης …σέβεται τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και την αξιοπρέπειά τους, και ότι παρέχει τα εχέγγυα δίκαιης δίκης τους. Την απάντηση γνωρίζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Λιόγας που άσκησε έφεση κατά της πρώτης απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους. Άγνωστο παραμένει, βεβαίως, αν η πρωτοβουλία αυτή του κ. προϊσταμένου τελούσε σε γνώση και ετύγχανε εγκρίσεως της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Πλέον, η τύχη των εκζητουμένων απομένει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.

Πιστεύω ότι τελικά το ανώτατο δικαστήριο θα απορρίψει την έφεση του Εισαγγελέως κ. Λιόγα και δεχθεί την έφεση των Τούρκων αξιωματικών.

Μόνον αυτή η εξέλιξη θα είναι σύμφωνη με τον νομικό μας πολιτισμό! Σε αντίθετη περίπτωση, φοβούμαι πως η ελληνική δικαιοσύνη θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς θα εμφανίζεται ενδοτική και υποκύπτουσα στα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, ενώ και η χώρα μας θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκζητουμένων. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποία λογική μπορεί να κριθεί νόμιμη η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών σε μία χώρα, η κυβέρνηση της οποίας έχει προχωρήσει σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις, και έχει αναπτύξει τελευταία μια επιθετική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, ενάντια σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Θέλω να πιστεύω ότι, στην απευκταία περίπτωση κατά την οποία ο Άρειος Πάγος ταχθεί υπέρ της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού νομικού και διπλωματικού αδιεξόδου, και συνάμα θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχουν οι κανόνες της Ποινικής Δικονομίας για την απόκρουση του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Μόνον τότε θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Η δήλωση των αξιωματικών 

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετά το πέρας της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους. Οι Τούρκοι αξιωματικοί ευχαριστούν με την δήλωσή τους, τους Έλληνες πολίτες «για την συμπάθεια και την συμπαράστασή τους» ενώ αναφέρουν πως είναι χαρούμενοι με την σημερινή, τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριψε το αίτημα της χώρας τους. Η δήλωση των αξιωματικών είναι η εξής:

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους».

Να σημειωθεί ότι με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του, το Συμβούλιο Εφετών -υπό άλλη σύνθεση κάθε φορά- απέρριψε την έκδοση για τους πέντε στρατιωτικούς, ενώ την αποδέχθηκε για τρεις. Και στις τρεις συνεδριάσεις οι εισαγγελείς πρότειναν να μην εκδοθούν οι αξιωματικοί. Κατά της απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση για τρεις, έχει ήδη ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας και η υπόθεση θα κριθεί στον Άρειο Πάγο.


σχετικα αρθρα