current views are: 7

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:49

Ασφαλιστικό: Νέες ρυθμίσεις για εισφορές Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων και Αγροτών

Ρυθμίσεις για τις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. 

Δημοσίευση 05:49’

Ρυθμίσεις για τις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. 

Ρυθμίσεις για τις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά:

1. Θεσπίζεται ελάχιστο πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Θίγονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ. Ωστόσο από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση, καθώς στόχος της ρύθμισης είναι να προβλεφθεί πως τα 586 είναι το «πάτωμα» για τους πλήρως απασχολούμενους, ενώ οι μερικώς απασχολούμενοι θα πληρώνουν επί του εκάστοτε μισθού τους.

2. Από 1/1/2017 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος λήξης προθεσμίας πληρωμής). Αν ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά του, τότε αυτό συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους παράλληλα με τις τρέχουσες. Εκτιμάται πως την ίδια στιγμή ρυθμίζονται και εκκρεμότητες για τον πιθανότερο τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών του 2017 (αρχικώς με το εισόδημα του 2015 και ακολούθως συμψηφισμός με το εισόδημα του 2016).

3. Οριστικοποιείται το μείγμα των εισφορών για τα Μέσα Ενημέρωσης μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου : 6,67% για τους εργαζόμενους και σταδιακώς αυξανόμενη για τους εργοδότες από 7,5% αρχής γενομένης από Δεκέμβρη του 2016 ως και 13,33% την 1/1/2020.

4. Για τους ελευθεροεπαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στην μερική απασχόληση.

5. Ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (υπολογισμός επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2016 και μετά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως:

  • Όσοι έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας – δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. – χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
  • Για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).
  • Εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.
  • Καταργείται ένας τελευταίος κοινωνικός πόρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (1,8 εκ. το χρόνο).
  • Προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή στο ΕΤΕΑ (επικουρικές συντάξεις) των διατάξεων για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, την παράλληλη ασφάλιση, την προαιρετική ασφάλιση, την προσαύξηση σύνταξης όσων έχουν αυξημένες εισφορές και την διαδοχική. Ειδικά οι διατάξεις για την προσαύξηση σε περίπτωση αυξημένων εισφορών θα ισχύσουν και για όσους έφυγαν από 1/1/2015 ως 12/5/2016.

σχετικα αρθρα