current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:18

Τι αλλάζει το 2017 στο σύστημα πρόνοιας

Αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας προωθεί για το 2017 η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Δημοσίευση 19:18’

Αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας προωθεί για το 2017 η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας προωθεί για το 2017 η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Όπως επεσήμανε, στόχος είναι να αλλάξει ο επιδοματικός και ιδρυματικός χαρακτήρας του προνοιακού κράτους της χώρας και αναφέρθηκε στις εξής μεταρρυθμίσεις:

  • ίδρυση ενιαίου φορέα πληρωμής και απόδοσης επιδομάτων που θα καλύπτει όλα τα επιδόματα που δίνονται από όλους τους φορείς της κυβέρνησης με διαφάνεια και ενιαία οργάνωση, ώστε να πληρώνονται όλα τα επιδόματα σε τακτές ημερομηνίες (πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος).
  • κατατίθεται ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν μήνες και χρόνια στα ιδρύματα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αποϊδρυματοποίηση με το ΕΣΠΑ και με άλλα προγράμματα για να ανοίξουν ιδρύματα και να ενταχθούν οι ωφελούμενοί τους στην κοινωνία.
  • θεσμοθετούνται μέσα στο 2017 κανόνες κοινοί λειτουργίας, αξιολόγησης και ελέγχου όλων των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα και επαναξιολόγησης νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
  • ιδρύεται ο εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται την προσεχή εβδομάδα για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και φιλοδοξεί η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης, εποπτείας και αξιολόγησης σε επίπεδο κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Ενιαία, on line, καθημερινά αυτός ο μηχανισμός θα δώσει και το ΚΕΑ.
  •  «για να δοθεί αξιοπρέπεια και σεβασμός σε όποιον πολίτη έχει ανάγκη», η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας, τα οποία θα λειτουργούν με 750 νέους ανθρώπους που θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ. Ο καθένας πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, θα πηγαίνει εκεί και θα μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει και τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Η πλατφόρμα αυτή που θα βρίσκεται στα 254 κέντρα κοινότητας θα είναι συνδεδεμένη on line με 13 παρατηρητήρια και με το υπουργείο.

σχετικα αρθρα