current views are: 8

22 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:26

Θετική για τη διαπραγμάτευση η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις – Τι εκτιμά το υπουργείο Εργασίας

Καλύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο εξασφαλίζει για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής εκτιμά το υπουργείο Εργασίας.

Δημοσίευση 05:26’

Καλύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο εξασφαλίζει για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής εκτιμά το υπουργείο Εργασίας.

Καλύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο εξασφαλίζει για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής εκτιμά το υπουργείο Εργασίας.

“Η απόφαση ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου”, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, εκτιμώντας ότι και το δικαίωμα του υπουργικού “βετο” διατηρείται και το θέμα της αύξησης του ορίου των απολύσεων παραμένει ανέπαφο.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο:

1. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά τα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο. Η κρίση του Δικαστηρίου περιορίζεται στο ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, καθώς και στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από τη δημόσια αρχή”.

2. Η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Το Δικαστήριο ορίζει επίσης ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ’ ό,τι είναι σήμερα.

3. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων, διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το, όπως αρκετοί θα ήλπιζαν ή είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η επίμαχη κοινοτική οδηγία 98/59 δεν αντιτίθεται, καταρχήν, σε εθνική νομοθετική ρύθμιση, όπως αυτή που ισχύει στη χώρα μας με αποτέλεσμα δημόσια αρχή (το υπουργείο Εργασίας) να αποτρέπει ομαδικές απολύσεις σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εμπεριστατωμένο σχέδιο, στο οποίο θα αξιολογούνται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, η κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Επομένως η πολιτεία και το υπουργείο Εργασίας διατηρούν ως έχει το δικαίωμα προέγκρισης (δηλαδή τη δυνατότητα να “μπλοκάρουν”) τυχόν αιτήματος ομαδικών απολύσεων, καθώς η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/59.

Η παραπομπή στο ΣΤΕ

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ το εθνικό δικαστήριο (ΣΤΕ) πρέπει να εξετάσει αν η εφαρμογή της στην πράξη, ακυρώνει την κοινοτική οδηγία. Δηλαδή να αποφασίσει και το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο για αυτό που διαπίστωσε και αποφάσισε το Ευρωπαϊκό. Έτσι το Ευρωδικαστήριο αφήνει στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας  την εξέταση της ορθής εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί στην πράξη κάθε δυνατότητα του εργοδότη να προβεί σε ομαδικές απολύσεις. Πράγμα βέβαια αυτονόητο που δεν κάνει η ελληνική νομοθεσία.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη μετά την απαγόρευση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε 236 απολύσεις  από το εργοστάσιο της Χαλκίδας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας  απέστειλε  προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με τη χθεσινή απόφασή του δέχεται ότι η ελληνική νομοθεσία μπορεί να θέτει περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις υπό προϋποθέσεις.


σχετικα αρθρα