current views are: 4

8 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση01:28

Από την 1η Φεβρουαρίου ο νέος νόμος για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου ψηφίστηκε το Άρθρο 111 του πολυνομοσχεδίου, με τις ρυθμίσεις για τη βραχυπρόθεσµη µίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονοµίας του διαµοιρασµού.

Δημοσίευση 01:28’

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου ψηφίστηκε το Άρθρο 111 του πολυνομοσχεδίου, με τις ρυθμίσεις για τη βραχυπρόθεσµη µίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονοµίας του διαµοιρασµού.

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου ψηφίστηκε το Άρθρο 111 του πολυνομοσχεδίου, με τις ρυθμίσεις για τη βραχυπρόθεσµη µίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονοµίας του διαµοιρασµού.

O νέος νόμος (ΦΕΚ 249 Α’) για την τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και λέει τα εξής: 

1. Για το σκοπό του παρόντος άρθρου ως ακίνητο νοείται: α) το διαµέρισµα, β) η µονοκατοικία, εξαιρουµένων των µονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, γ) οποιαδήποτε άλλη µορφή οικήµατος.

Ως οικονοµία του διαµοιρασµού ορίζεται κάθε µοντέλο όπου κυρίως οι ψηφιακές πλατφόρµες δηµιουργούν µια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.

Ως ψηφιακές ή επιγραµµικές πλατφόρµες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διµερείς ή πολυµερείς αγορές όπου δύο ή περισσότερες οµάδες χρηστών επικοινωνούν µέσω διαδικτύου µε τη µεσολάβηση του διαχειριστή της πλατφόρµας προκειµένου να διευκολυνθεί µία συναλλαγή µεταξύ τους.

2. Προβλέπεται δυνατότητα βραχυπρόθεσµης µίσθωσης ακινήτου, στο πλαίσιο της οικονοµίας του διαµοιρασµού υπό τις ακόλουθες, σωρευτικά, προϋποθέσεις:

α. Ο εκµισθωτής ή υπεκµισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραµµένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραµµατεία Δηµοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονοµικών. O αριθµός εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρµες, καθώς και σε κάθε µέσο προβολής.

β. Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήµατος.

γ. Το ακίνητο έχει εµβαδό τουλάχιστον εννέα (9) τετραγωνικών µέτρων και διαθέτει φυσικό φωτισµό, αερισµό και θέρµανση.

δ. Το ακίνητο έχει λάβει όλες τις νόµιµες οικοδοµικές άδειες ή έχει διατηρηθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) ή έχει υπαχθεί στις ρυθµίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209).

ε. Η µίσθωση εκάστου ακινήτου δεν υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων η µίσθωση εκάστου ακινήτου δεν υπερβαίνει τις εξήντα (60) ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούµενου εδαφίου, των ενεννήντα (90) και εξήντα (60) ηµερών αντίστοιχα, επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδηµα του εκµισθωτή ή υπεκµισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκµίσθωση ή υπεκµίσθωση, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος περί οικονοµίας διαµοιρασµού, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

στ. Τα ακίνητα εκµισθώνονται επιπλωµένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασµάτων.

3. Σε περίπτωση µη τήρησης των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιµο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Το πρόστιµο αυτό επιβάλλεται υπέρ του Ελληνικού Δηµοσίου από τον Γενικό Γραµµατέα Δηµοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονοµικών, ύστερα από εισήγηση και των αρµοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισµού, βεβαιώνεται στην αρµόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο εκµισθωτής ή υπεκµισθωτής της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ηµερολογιακών ηµερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συµµόρφωσης. Σε περίπτωση µη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2, εντός του ιδίου φορολογικού έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίµου, το πρόστιµο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο, και στην περίπτωση κάθε επόµενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σε περίπτωση µη πλήρωσης των λοιπών προϋποθέσεων της παραγράφου 2 εφαρµόζεται κατά περίπτωση η κείµενη νοµοθεσία.

4. Οι µισθώσεις, που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, είναι νόµιµες, µόνον εφόσον αφορούν σε τουριστικά καταλύµατα οιασδήποτε λειτουργικής µορφής, εφοδιασµένα µε Ειδικό Σήµα Λειτουργίας, σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 4 του ν. 4276/2014 (Α΄155).

5.α. Το εισόδηµα που αποκτάται σύµφωνα µε την παράγραφο 2 θεωρείται εισόδηµα από ακίνητη περιουσία και εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 και της παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), όπως ισχύουν.

β. Ο εκµισθωτής ή υπεκµισθωτής του παρόντος άρθρου υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

6. Η µίσθωση ακινήτου του παρόντος απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

7. Για την εφαρµογή του παρόντος άρθρου, διενεργούνται έλεγχοι από µικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους των Υπουργείων Οικονοµικών και Τουρισµού.

8. Το Υπουργείο Οικονοµικών δύναται να ζητά από κάθε ψηφιακή πλατφόρµα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονοµία του διαµοιρασµού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση του εκµισθωτή ή υπεκµισθωτή.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Οικονοµικών και Τουρισµού ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δηµοσίου µε την εκάστοτε ηλεκτρονική πλατφόρµα, οι ειδικότεροι όροι εφαρµογής των παραγράφων 2α, 2ε, 3, 8 και 9 του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος.

10. Οι διατάξεις της παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.2.2017.


σχετικα αρθρα