current views are: 7

29 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:55

Μόνοι και… έρημοι 30 υπάλληλοι στο στοιχειωμένο κτίριο του «Κεράνη» – Το κράτος πληρώνει ενοίκιο «μαμούθ»

Μόνοι και έρημοι σε ένα τεράστιο κτίριο έκτασης 42.300 τ.μ, αυτό της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» που αγοράστηκε από το δημόσιο το 1998 και μετασκευάστηκε στη συνέχεια σε κτίριο διοίκησης έναντι συνολικού κόστους 70 εκατ.ευρώ, εργάζονται εδώ και ένα μήνα οι 30 υπάλληλοι της νεοσύστατης ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους.

Δημοσίευση 13:55’

Μόνοι και έρημοι σε ένα τεράστιο κτίριο έκτασης 42.300 τ.μ, αυτό της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» που αγοράστηκε από το δημόσιο το 1998 και μετασκευάστηκε στη συνέχεια σε κτίριο διοίκησης έναντι συνολικού κόστους 70 εκατ.ευρώ, εργάζονται εδώ και ένα μήνα οι 30 υπάλληλοι της νεοσύστατης ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους.

Μόνοι και έρημοι σε ένα τεράστιο κτίριο έκτασης 42.300 τ.μ, αυτό  της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» που αγοράστηκε από το δημόσιο το 1998 και μετασκευάστηκε στη συνέχεια σε κτίριο διοίκησης  έναντι συνολικού κόστους 70 εκατ.ευρώ, εργάζονται εδώ και ένα μήνα οι  30 υπάλληλοι της νεοσύστατης ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους.

Είναι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 18 χρόνια στο υπερσύγχρονο  αυτό κτίριο διοίκησης  που δεσπόζει στη Λεωφόρο Θηβών 196-198 στου Ρέντη. Και αυτό παρά τις απόπειρες αρκετών κυβερνήσεων και υπουργών στο παρελθόν να μεταφερθούν εκεί χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που  σήμερα εργάζονται κατά ομάδες σε διάσπαρτα ,ανά την πρωτεύουσα ,μισθωμένα κτίρια Υπουργείων ετήσιου κόστους 80 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.

Το 2013 το κτίριο «Κεράνης» αποκτήθηκε από την «Εθνική Παγκαία» μαζί με άλλα 13 κτίρια από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 115,5 εκατ.ευρώ με τη διαδικασία «sale and lease-back» και από τότε εκμισθώνεται κενό στο ελληνικό δημόσιο έναντι 221.000 ευρώ μηνιαίως η 2,62 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο παρότι μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.400 εργαζόμενους του δημοσίου και διαθέτοντας 650 θέσεις στάθμευσης δεν έγινε κατορθωτό, λόγω μόνιμων αντιδράσεων των υπαλλήλων των Υπουργείων, να στεγαστούν εκεί ορισμένα τουλάχιστον Υπουργεία ώστε να μειωθεί το κόστος στέγασης δημοσίων υπηρεσιών.

Αποτέλεσμα αυτού το δημόσιο να καταβάλλει μίσθωμα 2,62 εκατ. ευρώ ετησίως στην «Εθνική Παγκαία» ενώ από την άλλη το ανακαινισμένο από το δημόσιο κτίριο του «Κεράνη» να μοιάζει στοιχειωμένο και εγκαταλελειμμένο για 18 χρόνια ,καθώς διαθέτει σύγχρονα μεν, πλην όμως άδεια γραφεία και ορόφους με εξαίρεση τους μόλις 30 υπαλλήλους της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους που φιλοξενούνται  εδώ και ένα μήνα.

Από την δεκαετία του 2000 και από τη στιγμή που   το κτίριο μετασκευάστηκε  με έξοδα του δημοσίου (περίπου 35 εκατ.ευρώ) σε σύγχρονο κτίριο διοίκησης έγιναν πάμπολλες απόπειρες να στεγαστούν εκεί υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ),του ΠΕΧΩΔΕ, του Πολιτισμού ,του Γεωργίας και των δικαστηρίων του Πειραιά .

Ωστόσο οι απόπειρες μετεγκατάστασης υπαλλήλων Υπουργείων «κόλλησαν» στις καλές προθέσεις καθώς στο τέλος επικράτησε η άρνηση των υπαλλήλων να μεταφερθούν στο κτίριο του «Κεράνη» στου Ρέντη εγείροντας αμφιβολίες για την καταλληλόλητα του κτιρίου και την προβληματική ,όπως ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους, συγκοινωνιακή πρόσβαση ,ενώ κάποιοι έκαναν ακόμη λόγο και για ύπαρξη αμιάντου στο κτίριο.


σχετικα αρθρα