current views are: 10

10 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση15:47

Ο χιονιάς καλά κρατεί – Πάγωσαν ακόμη και οι αλατιέρες από το κρύο

O καιρός συνεχίζει τα λευκά του «καμώματα» σε αμείωτο βαθμό, βάζοντας την χώρα στον «πάγο» και δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών που προσπαθούν με κάθε τρόμο να προστατευτούν από το «μένος» της κακοκαιρίας.

Δημοσίευση 15:47’

O καιρός συνεχίζει τα λευκά του «καμώματα» σε αμείωτο βαθμό, βάζοντας την χώρα στον «πάγο» και δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών που προσπαθούν με κάθε τρόμο να προστατευτούν από το «μένος» της κακοκαιρίας.

O καιρός συνεχίζει τα λευκά του «καμώματα» σε αμείωτο βαθμό, βάζοντας την χώρα στον «πάγο» και δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών που προσπαθούν με κάθε τρόμο να προστατευτούν από το «μένος» της κακοκαιρίας.

Όπως όλα δείχνουν από την Πέμπτη το πρωί αναμένεται βελτίωση του καιρού με μικρή  άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο από σήμερα το απόγευμα και τις επόμενες έπεται συνέχεια του χιονιά όπως αναφέρει στο newpost.gr ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ παρόμοια θα είναι η εικόνα στην Θράκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Έρχονται βροχές και ψύχος από Τετάρτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι από Τετάρτη πρωί, θα κάνει την εμφάνιση του ένα σύστημα από τα Δυτικά της χώρας του οποίου τα νέφη θα είναι εφοδιασμένα με τεράστια ποσά υγρασίας τα οποία θα συναντήσουν το εγκλωβισμένο ψυχός των ηπειρωτικών περιοχών και θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στις παρακάτω περιοχές:

Κεντρική Πελοπόννησος, Στερεά και βορειά Εύβοια, Ήπειρος Θεσσαλία και αργότερα Μακεδονία και Θράκη. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και ιδιαιτέρως οι περιοχές θα πληγούν από σφοδρότατες χιονοπτώσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα  , η Κεντρική Στείρα, η Θεσσαλία, η νότια Χαλκιδική και αργότερα η Θράκη. Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9. Σταδιακά οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε μέτριους έως 5 μποφόρ.

Από την Πέμπτη ο καιρό θα βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο η παγωνιά θα παραμείνει όπως επίσης και οι όποιες καταιγίδες που θα εντοπίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αττική

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτη, ίσως υπάρξουν τοπικές  χιονοπτώσεις οι οποίες γρήγορα θα  κοπάσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη στους 13 βαθμούς. 

Την ίδια ώρα σήμερα…

To έστρωσε στη Χαλκίδα

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Χαλκίδας μετά από πολλά χρόνια, με τους κατοίκους να χαίρονται το χιονισμένο θέαμα παρά τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα.

 Κατέρρευσε οροφή κλειστού γυμναστηρίου στη Κύμη

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη κρίσιμη στην Κύμη λόγω της κακοκαιρίας, ενώ το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο γεγονός. Η σκεπή του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και κατέρρευσε λες και ήταν … χάρτινη.

 Την φωτογραφία που βλέπετε ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο Κωνσταντίνος Δήμας, με τον …πικρό σχολιασμό: Το Κλειστό Γυμναστήριο της Κύμης έγινε ανοιχτό.

Προβλήματα λόγω ” Aριάδνης” και στις πτήσεις

Προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον ΔΑΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μέχρι αργά το μεσημέρι οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” . Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν τελικά η πτήση της Transavia από ‘Αμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγκάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.

Με ελικόπτερο μετέφεραν δυο ασθενείς από την Σύμη

Eλικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk) μετέφερε 2 ασθενείς που είχαν αποκλεισθεί στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας στην Αθήνα, μετά από αίτημα του ενιαίου κέντρου συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο Κοτρωνίου Μαραθώνα της διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, απ’ όπου παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ, προστίθεται στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου Ναυτικού.

Χιόνισε προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Πολλά είναι τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους, στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στην εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 12ο χλμ μέχρι τον κόμβο Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, από τον κόμβο Λαχαναγοράς, προς την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.

Η κυκλοφορία των διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (από το 70ο έως 92ο χλμ), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών (ύψος Σοφούλας), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και στην Εγνατία Οδό (από Κόμβο Ασπροβάλτας μέχρι Κόμβο Κερδυλλίων).

Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, στο οδικό δίκτυο Πανοράματος και Ωραιοκάστρου (πλην κεντρικών οδών), στις δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη, στην επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου άνωθεν Περιφερειακής Οδού, στο δίκτυο δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμου Βόλβης και στην επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

Από την μεριά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αλατιέρες : τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη”, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ “να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία”, στον Εμπορικό Σύλλογο “να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο”, στους καταστηματάρχες “να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους” και στους πολίτες “να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη”.

Αποκλείστηκαν 25 ταξιδιώτες στη Σκόπελο

Μεγάλη ταλαιπωρία από τις 5 το απόγευμα για περίπου 25 άτομα που ταξίδευαν από το Βόλο για τη Σκόπελο με πλοίο της γραμμής και που είχαν ως προορισμό τη Χώρα Σκοπέλου, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών το πλοίο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, το οχηματαγωγό λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που σάρωνε τις Σποράδες δεν κατάφερε να “δέσει” στο λιμάνι της Σκοπέλου και αναγκάσθηκε να κατευθυνθεί στο ασφαλέστερο αγκυροβόλι του Αγνώντα. Προηγουμένως οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί από τον πλοίαρχο ότι ο δρόμος Αγνώντα-Σκοπέλου είναι κλειστός από όγκους χιονιού και δεκάδες σπασμένα δέντρα.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες προτίμησαν να αποβιβαστούν ελπίζοντας ότι ο δρόμος θα ανοίξει, καθώς στον Αγνώντα αποβιβάσθηκε και γκρέιντερ που είχε αποσταλεί στο νησί από το Βόλο.

Το γκρέιντερ δεν κατόρθωσε να εκχιονίσει τον ημιορεινό δρόμο και παρά τις προσπάθειες, ταξιδιώτες και οχήματα παραμένουν αποκλεισμένοι στον όρμο του Αγνώντα.

Το οχηματαγωγό που ταξίδεψε εν μέσω χιονοθύελλας, κατέπλευσε τελικά στην Αλόννησο μεταφέροντας δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο νησί.

 


σχετικα αρθρα