Με ένα ρεπορτάζ «κόλαφος» η Guardian περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στον αρμόδιο υπουργό, κ. Γιάννη Μουζάλα.

Η ανταποκρίτρια του Guardian Χελένα Σμιθ, αναφέρεται στον λόγο του κ. Μουζάλα στη βουλή ο οποίος παραδέχθηκε πως οι παγιδευμένοι στη χώρα πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω του κρύου και της χιονόπτωσης.

«Η κατάσταση στα hot spots είναι κάκιστη» είπε. «Οι συνθήκες στα νησιά είναι πολύ κακή.» Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει κριτική για τις συγκεκριμένες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, που θέτουν τους πρόσφυγες σε κίνδυνο ασφάλειας και υγείας. Οι εικόνες από τις σκηνές πνιγμένες στο χιόνι στη Μόρια της Λέσβου έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση – και ντροπή για τον Μουζάλα, που μόλις λίγες μέρες πριν επέμενε πως εξαιτίας της προετοιμασίας της κυβέρνησης κανείς από τους πρόσφυγες δεν θα βρισκόταν ανυπεράσπιστος στο κρύο.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες από τις βυθισμένες στο χιόνι με τον κ. Μουζάλα να επιμένει ότι κανείς από τους πρόσφυγες δεν θα βρισκόταν ανυπεράσπιστος στο κρύο εξαιτίας της προετοιμασίας της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων η Χελένα Σμιθ τονίζει ότι η θερμοκρασία που επικρατεί στη Λέσβο όπως και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας αγγίζει τους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ επισημαίνει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες καλούνται να διαβιώσουν μέσα στις λάσπες, δίχως θέρμανση και επαρκή ρουχισμό.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την περασμένη Πέμπτη, η πτήση με την οποία ο Μουζάλας κατευθυνόταν προς τη Λέσβο, όπου βρίσκεται η οργάνωση προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται της προσπάθειας μετεγκατάστασης των προσφύγων σε ξενοδοχεία, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω της κακοκαιρίας.

Σε δηλώσεις του στη Guardian, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός υποστηρίζει ότι «Γίνονται προσπάθειες ο κόσμος να μετεγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό σε ξενοδοχεία» και προσθέτει ότι «Δεν έχω ξαναδεί τόσο χιόνι. Η παροχή ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Υπάρχουν κάτοικοι των χωριών που είναι απομονωμένοι, χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή πόσιμο νερό. Είναι δύσκολο για όλους».

Παρότι ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί δραστικά φέτος από την ώρα που ξεκίνησαν οι θαλάσσιες περιπολίες, περισσότεροι από 180 χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμη, το ρεπορτάζ αναφέρεται και στα προβλήματα υγεία που αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες λόγω της κακοκαιρία που επικρατεί στη χώρα με τους οργανισμούς να αποδίδουν τα κρούσματα πνευμονίας και γρίπης στα ανεπαρκέστατα καταλύματα.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν προχώρησε σε αυστηρή επίπληξη. “Η στήριξη είναι ανεπαρκής” σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι... Η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών”.