Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον καταυλισμό στη Μόρια, όπου οι σκηνές των προσφύγων έχουν θαφτεί κυριολεκτικά στο χιόνι. Την ίδια ώρα, ύστερα από πέντε ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να στείλει στη Λέσβο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι περίπου 1.000 πρόσφυγες, που ξεπαγιάζουν από το κρύο.

Τα βίντεο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον καταυλισμό αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. 

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου Τύπου επέπληξε τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας πως η κατάσταση αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς. 

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο, μάλιστα των αντιδράσεων, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια προσπάθησε να προσεγγίσει τη Μυτιλήνη, αλλά στάθηκε... διπλά άτυχος.

Μετά την πρώτη του προσπάθεια νωρίς το πρωί να φτάσει στο νησί με αεροπλάνο, δεν του... βγήκε ούτε και η δεύτερη απόπειρα με ελικόπτερο στις 13.00 το μεσημέρι, καθώς και πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών ούτε το ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί.

Έτσι, για μια ακόμα φορά ο κ. Μουζάλας επέστρεψε στην Αθήνα, άπραγος.

Στέλνουν πολεμικό πλοίο για τους πρόσφυγες

Την άμεση αποστολή στη Λέσβο ενός πλήρους εξοπλισμένου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το πολεμικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το μεσημέρι της Τετάρτης.