ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος του χιονιά η χώρα για έκτη ημέρα, χωρίς ρεύμα και νερό νησιά και χωριά

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2017, 18:27 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2017, 20:37
Στο έλεος του χιονιά η χώρα για έκτη ημέρα, χωρίς ρεύμα και νερό νησιά και χωριά
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που έφερε η σφοδρή κακοκαιρία. Τα χιόνια σαρώνουν για έκτη ημέρα την χώρα, ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους κατοίκους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που έφερε η σφοδρή κακοκαιρία. Τα χιόνια σαρώνουν για έκτη ημέρα την χώρα, ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους κατοίκους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Κλειστοί δρόμοι και σχολεία, εγκλωβισμένα χωριά, νησιά χωρίς ηλεκτροδότηση είναι ενδεικτικά τα ζητήματα που ταλανίζουν μεγάλο τμήμα της Ελλάδας την τελευταία εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κύμη είναι παραδομένη στο έλεος του χιονιά με τα σπίτια και τα αυτοκίνητα να έχουν θαφτεί κάτω από το λευκό κλοιό.

Αναστέλλονται δρομολόγια τρένων στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προχωρήσει σε μείωση δρομολογίων και αύριο. Ειδικότερα, θα μειωθούν στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50, 51, 56, 55, 60 και 61. Επίσης, τα δρομολόγια στις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισα 1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597

Ηλεκτροδοτήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα Σκοπέλου – Αλοννήσου

Ηλεκτροδοτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων σε Σκόπελο και Α​λόννησο όπως επίσης και τα χωριά  Κάτω Κουρούνι, τμήματα των χωριών Πετισούνας και Μισόκαμπου στην περιοχή της Κύμης και τα χωριά Κούτουρλα, Μετόχι, Παραλία Μετοχίου και Χιλιαδού, που βρίσκονται μετά τη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Πάντως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, χωρίς ρεύμα, λόγω των προβλημάτων στο δίκτυο από την κακοκαιρία και τη συνεπαγόμενη αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ σε σημεία βλαβών εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στα οδικά δίκτυα των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από το χιονιά, παρέμεναν το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βόρειο-ανατολικό τμήμα της Αλοννήσου.

Εγκλωβίστηκαν τρένα μέσα στο ψύχος

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο προκαλεί το κύμα ψύχους που πλήττει την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν στις ράγες τέσσερα τρένα και εκατοντάδες επιβάτες να περάσουν αρκετές ώρες ταλαιπωρίας.

Ένα ατελείωτο παγοδρόμιο η Θεσσαλονίκη

Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κακοκαιρία που σαρώνει την συμπρωτεύουσα με τις τοπικές αρχές να πιάνονται στον «ύπνο» και την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διεξάγεται μετ' εμποδίων λόγω του όγκου που έχει το χιόνι. Όπως επισήμανε στο "Πρακτορείο FM 104,9" ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963 σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι και η ανώτερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υπό το μηδέν.

«Τώρα έχουμε τέσσερις μέρες με ολικό παγετό και ίσως πάμε προς πέμπτη μέρα. Επομένως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ και δεν νομίζω ότι θα σπάσει από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Χιονίζει ασταμάτητα στη Λάρισα

Μνήμες από το χιονιά του 2001 ξύπνησαν στη Λάρισα τις τελευταίες ώρες. Η ένταση της χιονόπτωσης έχει φθάσει το ύψος του χιονιού σε πρωτοφανή επίπεδα για την πόλη, η οποία έχει σχεδόν παραλύσει.

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση που υπάρχει σε όλο το νομό από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το μέτωπο της χιονόπτωσης παραμένει έντονο, με το χιόνι να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία τους 30 πόντους, ενώ αναμένεται κύμα παγετού από το βράδυ της Τετάρτης.

Να σημειωθεί πως 30 εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου αλλά και του Στρατού, επιχειρούν όλη μέρα μέσα στη πόλη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Η κίνηση εντός της πόλης γίνεται με δυσκολία ενώ αρκετοί οδηγοί κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα αστικά λεωφορεία εντός της πόλης κινούνται κανονικά

Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ένας 55χρονος άντρας ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ περπατούσε σε κεντρικό δρόμο της Λάρισας. Οι διασώστες κατάφεραν να το επαναφέρουν και να τον μεταφέρουν σταθεροποιημένο στο νοσοκομείο.

Μετρούν τις πληγές του χιονιά στη Στερεά Ελλάδα

Εξάλλου, παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα. Στη Φθιώτιδα έχει σημειωθεί ύφεση της κακοκαιρίας, ωστόσο περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν φτάσει εκεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας. Πρόκειται για χωριά στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Ύπατης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τους 60 πόντους. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία συνολικά 48 μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, που είναι μισθωμένα, όπως επίσης και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια και σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει, αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάζονται αλυσίδες, ενώ υπάρχει απαγόρευση για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το πεδινό τμήμα ακόμη και 10 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας - Δομοκού επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ιχ που έχουν αλυσίδες. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η διέλευση των οχημάτων και στο δρόμο Λαμίας - Άμφισσας, τόσο στην περιοχή του Μπράλου, όσο και από το 51ο χιλιόμετρο μετά τη Γραβιά.

Στην παλαιά εθνική οδό για Λιβαδειά αντιμετωπίζονται προβλήματα στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων.

Σε μια μεγάλη προσπάθεια επιδόθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο που φτάνει μέχρι το Καρπενήσι. Στη Ράχη του Τυμφρηστού δόθηκε μάχη με αντίπαλο τα χιόνια για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε και το 1 μέτρο και η χιονόπτωση από τα ξημερώματα ήταν συνεχής. Οι βασικοί δρόμοι που οδηγούν στο Καρπενήσι και από εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο και τα γύρω χωριά παραμένουν ανοικτοί, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Στη Φωκίδα καταβάλλεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα χιόνια ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της Γραβιάς, στα χωριά του Λιδωρικίου και σε εκείνα γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας στη Φωκίδα επιχειρούν 16 μηχανήματα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα ορεινά του νομού.

Τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα στην Εύβοια, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο, συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετά σημεία της περιφέρεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Μαινάλου, βόρειας και νότιας Κυνουρίας. Στην Κορινθία, η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες, από το 10ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στην Μεσσηνία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 26ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

Προβλήματα στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Παράλληλα, αργά χθες το απόγευμα, τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα οι δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολής της Π.Ε Έβρου. Σε αυτό το πλαίσιο με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία μεταξύ του δρόμου Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου.