Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 5

12 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση20:20

Στα τέλη Απριλίου έτοιμο το τζαμί στον Βοτανικό

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, ο σχεδιασμός του οποίου έχει μικρές διαφοροποιήσεις,  τις  οποίες  ζήτησε η πολιτεία.
 

Δημοσίευση 20:20’

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, ο σχεδιασμός του οποίου έχει μικρές διαφοροποιήσεις,  τις  οποίες  ζήτησε η πολιτεία.
 

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, ο σχεδιασμός του οποίου έχει μικρές διαφοροποιήσεις,  τις  οποίες  ζήτησε η πολιτεία.

Η σύμβαση με την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγαλύτερων κατασκευαστικών της χώρας (J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT) υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2016. Χρειάστηκε όμως πρώτα… η επέμβαση της αστυνομίας, καθώς ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη από ακροδεξιά στοιχεία. Η έκταση παραδόθηκε από το υπουργείο Υποδομών στους εργολάβους στις 4 Νοεμβρίου και σύντομα ξεκίνησαν οι εργασίες από την INTRAKAT.

Το έργο κατασκευάζεται σε έκταση 17 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό.Οι εργασίες κατασκευής του τεμένους άρχισαν τον Νοέμβριο και βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη κατεδαφίστηκαν τα δύο από τα οκτώ κτίρια, στη θέση των οποίων θα ανεγερθεί το τέμενος, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Στον χώρο που θα προκύψει θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος πρασίνου, παιδική χαρά και χώρος στάθμευσης. Οσο για το κτίριο, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση της θεμελίωσής του και έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατασκευαστούν ο κύριος και ο δευτερεύων μεταλλικός σκελετός του.

Το τέμενος θα έχει έκταση 1.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει δύο λατρευτικούς χώρους. Εναν για τους άνδρες, χωρητικότητας 300 ατόμων και έναν για τις γυναίκες, χωρητικότητας 50 ατόμων. Το κτίριο θα φιλοξενεί τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες), τα γραφεία του ιμάμη και του μουεζίνη και θα διαθέτει κρήνη, όπως επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση. Να σημειωθεί ότι το τζαμί δεν θα έχει μιναρέ. Δίπλα στο τέμενος θα ανεγερθεί βοηθητικό κτίσμα για τις μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 887.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η ολοκλήρωση του πρώτου τεμένους στη  δίνει τέλος σε μια υπερδεκαετή περιπέτεια. Η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια χωροθέτησης έγινε το 2000 (ν.2833) και αφορούσε την ίδρυση ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου σε έκταση 33,4 στρ. στην περιοχή Χούσμουζα Παιανίας με έξοδα της Σαουδικής Αραβίας. Η υπόθεση δεν προχώρησε για λάθος λόγους (εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών αρχόντων και της Εκκλησίας), ήταν όμως τελικά μια σωστή απόφαση, καθώς είναι καθήκον της ελληνικής πολιτείας (και ασφαλέστερη επιλογή) να κατασκευάσει ιδίοις πόροις το τέμενος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χωροθέτηση τεμένους στον Ελαιώνα εγκρίθηκε το 2006 (ν.3512) με νέους όρους: αποφασίστηκε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και να τελεί υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους (ο ιμάμης θα ορίζεται από την ελληνική πολιτεία, η οποία θα έχει και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του τεμένους). Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, αλλά το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές που ασκήθηκαν. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε 4 φορές άγονος και τελικά κατακυρώθηκε την 5η φορά ύστερα από παρέμβαση της πολιτείας και τον «συνασπισμό» των μεγάλων τεχνικών εταιρειών σε κοινό σχήμα. Μέχρι όμως να υπογραφεί η σύμβαση, χρειάστηκαν ακόμα δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, το 2015 και το 2016, για να κλείσουν επιμέρους ζητήματα. Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί τρία τζαμιά στην Αττική και ένα στη Θήβα.


σχετικα αρθρα