Την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδηγών ταξί ανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, αλλάζοντας ριζικά το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο προκάτοχός του Δημήτρης Ρέππας. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που είχε ετοιμάσει η προκάτοχός τους, καθώς όπως τόνισε δεν προέκυπτε η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το επάγγελμα εξακολουθούσε να είναι κλειστό.

Έτσι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι γεγονός, καθώς ισχύει από τις 2 Ιουλίου και όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει αίτημα στην περιφέρεια προκειμένου να αποκτήσει άδεια ταξί.

Το παράβολο, που θα πληρώνει ο ενδιαφερόμενος, δεν έχει ακόμα καθοριστεί- θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα τρίμηνο- αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ραγκούσης, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και οι περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας ταξί, όπως π.χ. το λευκό ποινικό μητρώο.

Χαμένοι είναι, όσοι έχουν αγοράσει ήδη άδειες ταξί, πληρώνοντας έως και 200.000 ευρώ και τώρα βλέπουν να χάνονται τα χρήματά τους. Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός απάντησε, πως αυτές είναι στρεβλώσεις, που δημιουργούνται στην αγορά, που δεν μπορούν να εμποδίσουν την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τις προθέσεις του υπουργείου να ορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε μία περιοχή, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αγορά με αυτορρύθμιση θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή.

Αύριο θα καθορίσει την ακριβή στάση που θα τηρήσει το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Ευθύμης Λυμπερόπουλος, αύριο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιου του συνδικάτου για να καθοριστεί η στάση του κλάδου, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον υπουργό για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

«Σ’ αυτή την κυβέρνηση περισσεύει η ασυνέπεια και η μη συνέχεια», τονίζει ο κ. Λυμπερόπουλος.


Σχετικό θέμα: Δωρεάν Ίντερνετ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς