Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι του Εθνικού θεάτρου στην είσοδο της πρώτης κρατικής σκηνής, εκφράζοντας την ανησυχία τους «για όλα όσα συμβαίνουν στον πολιτισμό και συγκεκριμένα στα Κρατικά Θέατρα».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του Εθνικού ζητούν να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη, οπως λένε, τήρηση των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μην εφαρμοστούν οι περικοπές για την εκτός έδρας απασχόληση.

Αυτήν την ώρα το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού θεάτρου συνεδριάζει σε συννενόηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για ν' αποφασίσουν για τις περεταίρω κινητοποιήσεις τους.

Για σήμερα, το ΣΕΕΘ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για την επίλυση των αιτημάτων τους, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι φύλακες και ο χειριστής BMS, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων).

Με αυτή την απεργία οι εργαζόμενοι της πρώτης κρατικής σκηνής «μπλοκάρουν» τα φορτηγά με τον εξοπλισμό της παιδικής παράστασης που θα ξεκινούσαν σήμερα για τις προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου "Παραμύθι χωρίς όνομα" στη Θεσσαλονίκη.

Με τον κίνδυνο να ματαιωθούν όμως όλες οι παραστάσεις του ΕΘνικού Θεάτρου για το φετινό καλοκαίρι, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού θεάτρου αποφάσισε παρόλα αυτά να προχωρήσει σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες κατά τη σημερινή συνεδρίαση του στο Εθνικό θέατρο.

Οι απεργίες ξεκινούν από το Σάββατο 9/7 για την «ικανοποίηση των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων τους», αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουμε την δέσμευση ότι θα εξαιρεθούμε από τον Ν. 3899/10, που προβλέπει την ένταξή μας σε καθεστώς ΔΕΚΟ, καθώς και για την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων μας. Στην προσπάθεια μας αυτή είναι αλληλέγγυα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» είπε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΕΘ, Γεράσιμος Σπετσιέρης.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι του Εθνικού ζητούν να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μην εφαρμοστούν οι περικοπές για την εκτός έδρας απασχόληση.