ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση ΣτΕ για τα καταστήματα: Ποτέ την Κυριακή!

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2017, 20:08 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2017, 21:24
Απόφαση ΣτΕ για τα καταστήματα: Ποτέ την Κυριακή!
Facebook Twitter Whatsapp

Ποτέ την Κυριακή . Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της απόφασης της Ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας  που έκρινε αντισυνταγματική παλαιότερη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές σε συγκεκριμένες της χώρας.

Ποτέ την Κυριακή . Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της απόφασης της Ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας  που έκρινε αντισυνταγματική παλαιότερη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές σε συγκεκριμένες της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ  με την  υπ΄  αριθμ. 100/2017 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων, που διεκδικούσαν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Τον Ιούλιο του 2014 είχε εκδοθεί  απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία  των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:

1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,

2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β)

Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

 Στη συνέχεια   προσέφυγαν  ΣτΕ  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική  Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Μετά απ΄ όλα αυτά, η   Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη  λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα   να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα, στη  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την  αργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα  αναφέρεται:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους καιαπασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού μ την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».