current views are: 11

21 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση07:16

Πέντε βασικές αλλαγές που έρχονται στα μπλοκάκια – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Οι μισθωτοί που διατηρούν και “μπλοκάκι” θα πληρώσουν εισφορά 26,9%.  

Δημοσίευση 07:16’

Οι μισθωτοί που διατηρούν και “μπλοκάκι” θα πληρώσουν εισφορά 26,9%.  

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η εγκύκλιος για τα δελτία παροχής υπηρεσιών καθώς οι μισθωτοί που διατηρούν και “μπλοκάκι“, καθώς για τα εισοδήματά τους που προέρχονται από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα πληρώσουν εισφορά 26,9%.

Συγκεκριμένα:

1. Στην περίπτωση μισθωτού που διατηρεί και “μπολοκάκι”, αυτός θα πληρώσει εισφορά 26,95% για το ποσό αμοιβής του με ΔΠΥ. Αν το εισόδημα από μπλοκάκι προέρχεται από τον ίδιο εργοδότη που καταβάλλει και τον μισθό, τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει εισφορά 6.67%.

2. Εάν το εισόδημα «προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)», τότε προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το πρόσωπο που αποδέχεται αυτές τις υπηρεσίες. Άρα, οι εισφορές 20% επί του εισοδήματος (για κύρια σύνταξη) κατανέμονται 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον «αντισυμβαλλόμενο» (εργοδότη). 

3. Ανάλογη κατανομή θα πρέπει να γίνεται και για τις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση, όπου υπάρχει η σχετική υποχρέωση.

4. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που εκδίδει να αναγράφει προς τον εργοδότη του ότι υπάγεται στη συγκεκριμένη ρύθμιση για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα δικαιούται. Έτσι, ο αντισυμβαλλόμενος (ο εργοδότης δηλ.)υποχρεώνεται να υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για τον ασφαλισμένο και να κατανέμει την αμοιβή του ασφαλισμένου, ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης.

5. Στην περίπτωση όμως που δεν υποβληθεί η ΑΠΔ, τότε ο ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ. Εάν ο αντισυμβαλλόμενος διαφωνεί, τότε με τη σειρά του υποβάλλει αντιρρήσεις επίσης στον ΕΦΚΑ. Μέχρι να επιλυθεί η διαφορά από τα αρμόδια όργανα του νέου υπερ–ταμείου κύριας ασφάλισης, οι εισφορές θα υπολογίζονται για τον ασφαλισμένο ως μη μισθωτού, άρα θα πληρώνει το 20%, στο σύνολό του.


σχετικα αρθρα