Το πρόσωπο της μητέρας σου είναι σίγουρα ενδεικτικό για το πώς θα φαίνεσαι σε μερικά χρόνια, πώς θα γεράσεις και ποια θα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει το δέρμα σου. Όσο όμως και αν μοιάζετε, ζείτε σε διαφορετικές εποχές και κατά συνέπεια έχετε διαφορετικές συνήθειες, τρόπο διατροφής και ζωής.

Η μητέρα σου ζούσε σε μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα, σε μια εποχή με λιγότερο στρες, ίσως να μη δούλευε και να κοιμόταν περισσότερες ώρες.

Από την άλλη, οι κίνδυνοι της έκθεσης στον ήλιο δεν ήταν γνωστοί πριν από μερικές δεκαετίες, οι γυναίκες έκαναν ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία, ενώ η κοσμετολογία δεν είχε προχωρήσει αρκετά και τα καλλυντικά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη προδιάθεση όσον αφορά τη γήρανση –κάποιες έχουμε προδιάθεση για χαλάρωση, άλλες για κηλίδες κ.λπ.–, αλλά λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από τους εξωτερικούς παράγοντες, μπορούμε να διατηρηθούμε νέες για μεγαλύτερο διάστημα.

Θα κληρονομήσω τις ρυτίδες της μαμάς μου;

Το πάχος της επιδερμίδας μας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι κληρονομικό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ρυτίδων. Όσο πιο λεπτό είναι το δέρμα σου, τόσο περισσότερες ρυτίδες θα αποκτήσεις, και το πιθανότερο σε σχετικά μικρή ηλικία.

Τι μπορώ να κάνω;

Φρόντισε να ενυδατώνεις σωστά την επιδερμίδα σου από νεαρή ηλικία. Η ενυδάτωση θα ενισχύσει το υδρολιπιδικό φιλμ, θα τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και θα αποτρέψει το σχηματισμό ρυτίδων. Εφόσον οι ρυτίδες έχουν ήδη εμφανιστεί, χρειάζεσαι μια στοχευμένη, αντιρυτιδική κρέμα προσώπου. Υπάρχουν συστατικά, όπως η ρετινόλη και τα πεπτίδια, που αποδεδειγμένα μειώνουν το βάθος των ρυτίδων.

Πηγή: Madame Figaro