current views are: 4

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση09:27

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών απέστειλε η Τουρκία

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών έστειλε σήμερα η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 09:27’

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών έστειλε σήμερα η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών έστειλε σήμερα η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει την έκδοση τους στην χώρα τους και ακόμα λιγότερες μετά το πρώτο αίτημα έκδοσής τους από τις τουρκικές αρχές, σήμερα η Τουρκική κυβέρνηση απέστειλε δεύτερο αίτημα έκδοσής τους στις ελληνικές αρχές. 

Το αίτημα έκδοσης φαίνεται πως απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε χθες, ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Mαλιστα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το νέο τουρκικό αίτημα έχει ήδη σταλεί ή βρίσκεται στη διαδικασία της αποστολής.

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκανε δεκτά τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφάση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Αυτή η απόφαση του Άρειου Πάγου ήταν που προκάλεσε την άμεση, δυναμική αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαμήνυσε πως πλέον θα επαναξιολογήσει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και κατηγόρησε την χώρα μας πως εσκεμμένα θέτει εμπόδια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 


σχετικα αρθρα