current views are: 5

29 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση11:29

Νέα τουρκική πρόκληση: Τορπιλάκατος έκανε… βόλτες στα Ίμια – Το σόου του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα – Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 11:29’

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα – Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ

Στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην γείτονα χώρα και ανήμερα της 21ης επετείου από την τελευταία μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση, η Άγκυρα προχώρησε σε μια ακόμα πρόκληση.

Nωρίς το πρωί δυο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος, συνοδευόμενα από μια τουρκική Τορπιλάκατο, έκαναν «αναπαράσταση» της κρίσης του 1996.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο φουσκωτά με τους Τούρκους ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια. 

Μαζί με την τορπιλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν, ενώ υπάρχει η φημολογία ότι μέσα στην πυραυλάκατο ήταν ο αρχηγός του Τουρκικού Στρατού, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από φωτογραφικό υλικό που κυκλοφόρησε στα Τουρκικά μέσα. 

Στη περιοχή βρέθηκε αμέσως κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, ”Κραταιός”, μαζί με πλοιάριο η οποία παρενέβη. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.
Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση και το Τουρκικό επιτελείο στρατού, δίνοντας την δική του εκδοχή:

”Ο Επιτελάρχης, στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας, επιθεώρησε τη ναυτική βάση Ακσάζ στις 29 Ιανουαρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δύο σκάφη που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (σ.σ. Ιμια)”.

Ο στρατηγός Ακάρ υπογράμμισε ότι ως τουρκικός στρατός πάντα δρούμε στο Αιγαίο λαμβάνοντας υπόψη την υπεράσπιση της φιλίας και της ειρήνης και την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την προστασία των δικαίων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, πάντως, κάνουν λόγο για επεισόδιο κοντά στα Ιμια, με το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πρακτορείο Dogan αναφέρει ότι σκάφος του ελληνικού λιμενικού ανέκοψε την πορεία ενός τουρκικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ. Το τουρκικό σκάφος κατευθυνόταν προς τα Ιμια.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένταση που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, προτού το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ακάρ επιστρέψει στην Αλικαρνασσό.