current views are: 6

31 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση09:12

Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι πέθανε και ένας Ιρακινός μετανάστης στη Σάμο.

Δημοσίευση 09:12’

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι πέθανε και ένας Ιρακινός μετανάστης στη Σάμο.

Ένα δράμα χωρίς τέλος ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας του Ανατολικού Αιγαίου, που ζουν σε άθλιες συνθήκες προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες, μέσα σε υγρές και παγωμένες σκηνές. Επί ένα μήνα οι άνθρωποι αυτοί ζουν εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος και οι θάνατοι αποκαλύπτουν πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί!

Χθες το πρωί, ένας 20χρονος νέος από το Πακιστάν, έγινε ο τρίτος άνθρωπος που χάνει την ζωή του στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, προσπαθώντας να ζεσταθεί από μαγκάλι που είχε τοποθετήσει στη σκηνή, μαζί με άλλους μετανάστες. Άλλος ένας ευτυχώς γλίτωσε, όταν έχασε κι εκείνος τις αισθήσεις του, αλλά λόγω του συναγερμού που σήμανε στο hot spot, μεταφέρθηκε εγκαίρως στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και οι γιατροί κατόρθωσαν να τον σώσουν.

Στους θανάτους των προσφύγων έρχεται να προστεθεί και αυτός ενός 40χρονου Ιρακινού, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 25 Ιανουαρίου στο κέντρο φιλοξενείας της Σάμου, αλλά κατά ένα περίεργο λόγο ο θάνατός του έγινε γνωστός χθες το μεσημέρι!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόσφυγας είχε επισκεφτεί τους γιατρούς του κέντρου και είχε αναφέρει ότι είχε ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος. Αφού του έγινε καρδιογράφημα παραπέμφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του νησιού, όπου πέθανε μετά από λίγο από ανακοπή.

O 40χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζούσε στον καταυλισμό της Σάμου μαζί με την σύζυγό του και τα τρία ανήλικά παιδιά του. 

Όπως σημειώνει μάλιστα η «Εφημερίδα των Συντακτών» που είχε το σχετικό ρεπορτάζ, την ίδια ημέρα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου, είχαν σημειωθεί 4 απόπειρες αυτοκτονίας.

Μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν, ο απολογισμός των χαμένων ψυχών ανέρχεται πλέον σε τέσσερις, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας!

Με τον υπερπληθυσμό συνδέει τους θανάτους ο Μουζάλας

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», τόνισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος για τους τρεις θανάτους στην Μόρια. 

Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, ο υπουργός ομολόγησε πως δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση. Επιπλέον ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την μείωση της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στην Αθήνα, σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει η τοποθέτηση νέων μεγάλων θερμαινόμενων σκηνών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ένα οικόπεδο δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Κραυγή αγωνίας από τους Γιατρούς του Κόσμου

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο στο hot spot της Μόριας, αλλά και την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους.

«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

Σε αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης θα προβούν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας

Ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκεται στην Ελλάδα έως τις 8 Φεβρουαρίου, ώστε να αξιολογήσει τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά ή παραμένουν παγιδευμένοι στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το έντονο κρύο εξαιτίας της τραγικής έλλειψης κατάλληλων υποδομών», αναφέρει η Μόνικα Κόστα, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα Μετανάστευσης σε σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση αποτελεί άμεση συνέπεια της πίεσης που έχουν ασκήσει η ΕΕ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου, χωρίς να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση. Απορρέει επιπλέον από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία παγιδεύει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά με σκοπό να παραμείνουν επιλέξιμοι για να επιστραφούν στην Τουρκία», προσθέτει η κ. Κόστα.

Συγκεκριμένα, από την 1η έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017, η ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας θα επισκεφθεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Λέσβο.


σχετικα αρθρα