current views are: 8

1 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:28

Πάνω από 130 παραβιάσεις, μετά τους «λεονταρισμούς» των Τούρκων – Καμμένος: Δεν περνάνε τα καουμποϊλίκια, θα τους αναχαιτίζουμε

Για ακόμη μια μέρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις

Δημοσίευση 15:28’
Παραβιάσεις

Για ακόμη μια μέρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις

Για ακόμη μια μέρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις στο Αιγαίο. Μετά το κακόγουστο σήριαλ με τα δημοσιεύματα περί «σουλατσάδας» τουρκικών πλοίων στα Ίμια, σήμερα μαχητικά προχώρησαν σε εκατοντάδες παραβιάσεις, 138 στον αριθμό!

Νωρίς το πρωί, ο κ. Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια και έριξε στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των νεκρών αξιωματικών Καραθανάση, Γιαλοψό, Βλαχάκο. Μαζί του ήταν και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου.

Εξαιτίας αυτής της κίνησης του υπουργού Άμυνας, οι Τούρκοι προχώρησαν σε σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. 

Από την πλευρά της, η Πολεμική Αεροπορία απάντησε με ένα ζευγάρι μαχητικών F-16, το οποίο απογειώθηκε από το Καστέλι της Κρήτης και προχώρησε στην αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών

Καμμένος: Δεν περνάνε απειλές ανατολικού τύπου

Η Αθήνα απάντησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στις τουρκικές προκλήσεις, τόσο δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, όσο και δια του Μεγάρου Μαξίμου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η Ελλάδα θέλει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά «δεν θα υπάρχει αεροσκάφος που δεν θα αναχαιτίζεται. Πρέπει να καταλάβει η Άγκυρα πως τα νταϊλίκια ανατολικού τύπου δεν περνούν στην Ελλάδα». Υπογράμμισε επίσης το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως τα στελέχη τους δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση», είπε και τόνισε ότι «απ την άλλη όλο και περισσότεροι τούρκοι έχουν λιποτακτήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δυνάμεις στον Έβρο αποσύρονται στη Συρία, έχουμε το πλεονέκτημα των ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο«.

Απαντώντας στις απειλές του Ερντογάν για τους πρόσφυγες υποστήριξε πως «το προσφυγικό δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία. Έχουμε τρεις συμβάσεις, η ΕΕ δίνει 3 δισ. ευρώ για να φτιάξει δομές η Άγκυρα για τους πρόσφυγες. Έχουμε και την σύμβαση για το ΝΑΤΟ, την οποία υπέγραψε και ο τούρκος υπουργός. Αυτές οι απειλές δεν πρέπει να απευθύνονται στην Ελλάδα. Αν τολμάει ο Ερντογάν ας τις απευθύνει αυτές τις απειλές στη Μέρκελ που πάει αύριο και στον Τραμπ που προσπαθεί να φτιάξει σχέσεις» είπε.

Για το ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα φαντάζεται βόλτες στα Ίμια

Χτες οι Τούρκοι είδαν εκ νέου… επεισόδιο στα Ίμια. Σύγκεκριμένα, όπως μετέδωσε νωρίς το μεσημέρι το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, γύρω στις 12 το μεσημέρι, ομάδα τουρκικών ακτοπλοϊκών σκαφών πέρασε από την βραχονησίδα Ίμια, όπου περιπολούσε πλοίο του Ελληνικού Ναυτικού. 

Το «επεισόδιο» σύμφωνα με το Anadolu, διήρκεσε γύρω στα 45 λεπτά, χωρίς επέμβαση από τους μεν ή τους δε.

Σε επικοινωνία του newpost.gr με το ΓΕΕΘΑ, έγινε λόγος για μη «επεισόδιο», επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε στο σημείο σκάφος του Λιμενικού και σκάφη από την Τουρκική ακτοφυλακή, ενώ έκαναν λόγο για «συνήθη κατάσταση».  Σύμφωνα, μάλιστα, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια των Τουρκικών μέσων να διογκώσουν «καταστάσεις που δεν υφίστανται». 

Τουρκικοί λεονταρισμοί…

Το σκηνικό έντασης έρχεται στον απόηχο μίας σειράς τουρκικών λεονταρισμών από κοινοβουλευτικούς της γειτονικής χώρας. Μετά τις  δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες, τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν», ο βουλευτής Σμύρνης Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, ούτε λίγο, ούτε πολύ απείλησε με… πόλεμο την Ελλάδα αν συνεχίσει την παρουσία της στα Ίμια (!!!).

«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε», έγραψε σε ανάρτησή του.

Σημειώνεται ότι το παραλήρημα του Τούρκου βουλευτή ξεκίνησε από χθες αναφέροντας ότι «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996», έγραψε χαρακτηριστικά. 


σχετικα αρθρα