Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε ο 60χρονος πλοίαρχος του σκάφους «Audacity of hope», σημαίας Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος το μεσημέρι οδηγήθηκε στον ανακριτή Πειραιά, κατηγορούμενος για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, που αφορούσαν παραβάσεις των άρθρων 234 του Κώδικα Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. βασικές ελλείψεις στο πλοίο και έκθεση επιβατών σε κίνδυνο). Για την τύχη του πλοιάρχου, αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή αν θα απαλλαγεί με βούλευμα, θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του κατηγορουμένου, το κατηγορητήριο καταπέφτει, διότι ο πλοίαρχος παραπέμφθηκε με βάση την ελληνική νομοθεσία, ενώ το πλοίο έχει σημαία Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Δίκαιο, το πλοίο έχει όλα τα προβλεπόμενα μέσα.

Το σκάφος "Audacity of hope" ανήκει στο στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα» του οποίου με ακόμη πέντε πλοιάρια έχει απαγορευτεί ο απόπλους, ύστερα από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

Σημειώνεται ότι το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ) έχει ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις που τις «αφορά» το ζήτημα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τον απόπλου του νέου στολίσκου για τη Γάζα. Το Κουαρτέτο, μάλιστα, έχει καλέσει όσους θέλουν να παραδώσουν εμπορεύματα για τη Γάζα να το κάνουν μέσω των υφιστάμενων συστημάτων.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει αν το γαλλικό σκάφος Dignite Al-Karama με 8 επιβαίνοντες, που πλέει σε διεθνή ύδατα με προορισμό τη Γάζα, πέρασε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με πηγές της πρωτοβουλίας «Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα» στο γαλλικό πρακτορείο, αυτή τη στιγμή το πλοίο πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το πλοίο «δεν βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά» (όπου βρίσκονται ελλιμενισμένα τα άλλα πλοία του στολίσκου), «βρίσκεται σε άλλο σημείο» και «έχει διαφύγει από την ελληνική ακτοφυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν Κλοντ Λεφόρ, πρώην βουλευτής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, το συγκεκριμένο σκάφος είχε αναχωρήσει από την Κορσική στις 25/06, ενώ ανάλογη απόφαση απαγόρευσης απόπλου όλων των πλοίων για τη Γάζα ισχύει και στα λιμάνια της Γαλλίας.

Επίσης, από έλεγχο που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στα τηρούμενα αρχεία για την περιοχή αρμοδιότητάς του, δεν προέκυψε ότι το συγκεκριμένο σκάφος προσέγγισε ή απέπλευσε από την περιοχή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να προσέγγισε σε κάποιο ερημικό όρμο, όπου ανεφοδιάστηκε με τρόφιμα και καύσιμα.