Νέα αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους της φορητής πισίνας, για τα παιδιά. Ο Dr. Gary Smith, του Nationwide Children's Hospital, στο Οχάιο, στην έρευνά του αναφέρει ότι στις ΗΠΑ κάθε καλοκαίρι πεθαίνει ένα παιδί κάθε 5 μέρες από πνιγμό σε φορητή πισίνα. Επισημαίνει την ύπαρξη κινδύνου και για μικρές φουσκωτές πισίνες και για σχετικά μεγαλύτερες. Μεταξύ του 2001 και 2009, καταγράφηκαν 244 σοβαρά ατυχήματα με φορητές πισίνες. Σε θάνατο κατέληξαν 209.

Όπως αναφέρει, είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα για πνιγμό και τραυματισμούς σε φορητές πισίνες, στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα παιδιά, ποσοστό 94%, ήταν κάτω των 5 ετών.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pediatrics', αναφέρει ότι 4 στις 10 φορές, οι γονείς επιτηρούσαν αλλά έφυγαν για λίγα λεπτά. Ο ερευνητής έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει πολλά παιδιά που πνίγηκαν, δήλωσε. Και όταν η καρδιά ή η αναπνοή έχει σταματήσει, είναι πολύ δύσκολο να τα επαναφέρεις. Με τον πνιγμό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, σε αντίθεση με άλλα ατυχήματα, πρόσθεσε. Ο πνιγμός είναι γρήγορος, σιωπηλός και τελικός.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, δήλωσε ο ερευνητής. Δεν αρκεί να κάθεται κάποιος κοντά στην πισίνα, ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Ο Dr. Smith, προειδοποιεί ότι με παιδιά μικρής ηλικίας θα πρέπει και ο κηδεμόνας να είναι μέσα στο νερό, έτσι ώστε όταν συμβεί κάτι να τα σώσει άμεσα.

Ελπίζει ότι η έρευνα θα κινήσει το ενδιαφέρον για προστατευτικά μέσα που θα μπορούν να τοποθετηθούν, αν και προσθέτει ότι για πολλούς, τα προστατευτικά μέσα κοστίζουν περισσότερο από τις ίδιες τις πισίνες. Θεωρεί ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαπιστώσουν αν τα μέσα είναι αποτελεσματικά και προσιτά.


Πηγή: iatronet.gr