Ακινητοποιημένα παραμένουν στην Ελλάδα τα πλοία του «Στολίσκου της Ελευθερίας» που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι μέλη της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για υπαναχώρηση και απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών για μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη με ελληνικά πλοία.
Ο καθηγητής Θεολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα Ματίας Γκαρντέλ, αφού θυμήθηκε «τις συζητήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ίδιο πανεπιστήμιο για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας» σημείωσε ότι «δεν είμαστε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους».

Χαρακτήρισε «παράνομη κατάσχεση, αντίστοιχη της κλοπής», την πρόταση του Γ.Γ. ΟΗΕ να μεταφέρει η ελληνική κυβέρνηση την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους στο ισραηλινό λιμάνι του Αζντότ και πρόσθεσε: «Η βοήθεια -τσιμέντο, φάρμακα, ασθενοφόρο και άλλα- αγοράσθηκε με τα χρήματα που μαζεύτηκαν ευρώ το ευρώ από ανθρώπους. Πρόκειται για μια προσφορά της κοινωνίας των πολιτών προς την κοινωνία των πολιτών. Καλώ, λοιπόν, τον κ. Μπαν Γκι-μουν και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεργασθούν για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος θαλάσσιος δρόμος από την Ελλάδα στα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας ανέφερε ότι επί χρόνια «υπεύθυνοι στο υπουργείο Εξωτερικών και διπλωμάτες με διαβεβαίωναν ότι η καμπάνια βρίσκεται εντός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας» ενώ «τώρα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι φανερά εχθρική και δεν υπάρχει επιχείρημα για να στοιχειοθετηθεί η νομιμότητα της επιλογής». Ο συνάδελφός του Τάσος Κουράκης είπε ότι η μεταφορά της βοήθειας με ελληνικά πλοία σε ισραηλινό λιμάνι «νομιμοποιεί τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας».

Εκ μέρους των Οικολόγων-Πράσινων ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε την καμπάνια, λέγοντας ότι «πρόκειται για νόμιμα καράβια και η απαγόρευση του απόπλου είναι παράνομη».

Οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) με επιστολή τους έκαναν λόγο για «κατάφωρη καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων αποφάσισε να καταγγείλει την παρεμπόδιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των ξένων δημοσιογράφων που είχαν επιβιβασθεί σε πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας.