current views are: 11

6 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:35

Διάλογο με την κυβέρνηση ζητούν οι αγρότες – Ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας

Έφυγαν από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και περιοχών της Χαλκιδικής όπου είχαν δώσει νωρίτερα ραντεβού για να ζητήσουν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. 

Δημοσίευση 06:35’

Έφυγαν από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και περιοχών της Χαλκιδικής όπου είχαν δώσει νωρίτερα ραντεβού για να ζητήσουν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. 

Έφυγαν από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και περιοχών της Χαλκιδικής όπου είχαν δώσει νωρίτερα ραντεβού για να ζητήσουν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. 

Οι αγρότες εδώ και οκτώ ημέρες έχουν αποκλείσει τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη διασταύρωση «πράσινα φανάρια».

Οι αγρότες έκαναν αισθητή την παρουσία τους με το που έφτασαν στο ΥΜΑΘ, πατώντας τις κόρνες των τρακτέρ τους αλλά και πετώντας κροτίδες, στον εξωτερικό χώρο του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι ταλαιπωρία περίμενε χθες τους οδηγούς στα Τέμπη. Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής, απέκλεισαν προσωρινά τα Τέμπη, σε μια συμβολική κίνηση προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας προχωρούν σε προσωρινούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών Πατρών – Κορίνθου αλλά και Αντιρρίου – Ιωαννίνων αντίστοιχα, ενώ τα τρακτέρ στην Κάτω Αχαΐα βρίσκονται σε ετοιμότητα για τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου.

Χθες το βράδυ αγρότες έκλεισαν λίγο μετά τις 7 το βράδυ (και για περίπου δύο ώρες) τις εθνικές οδούς Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου Κεφαλόβρυσου, στο Αιτωλικό. Στο μεταξύ και σήμερα οι αγρότες θα προχωρήσουν σε ολιγόωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών Πατρών – Κορίνθου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. 

Ειδικότερα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από τις 19:00 έως τις 21:00 στο ύψος του κόμβου του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

 Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ηλεία, με αγρότες που βρίσκονται στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Λατίφι.

Στη Νίκαια παραμένει το κεντρικό μπλόκο των κινητοποιήσεων, το οποίο έχει αποκλείσει επ’ αόριστον το ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα, ενώ κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατυκάμπου από αγρότες που βρίσκονται στο σημείο από την Παρασκευή. Η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» γίνεται από τις παρακαμπτήριες οδούς.

Οι αγρότες κατέθεσαν νέα επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσαν νέα επιστολή στην υπεύθυνη του γραφείου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η υπεύθυνη του γραφείου τους ενημέρωσε ότι άμεσα θα γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

Στην επιστολή η επιτροπή αναφέρει τη δεινή στην οποία περιέρχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κρούσει κώδωνα κινδύνου για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. «Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη» θα τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα θέματα που επιθυμούν οι διαμαρτυρόμενοι να συζητήσουν είναι το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα μπλόκα σε «πράσινα φανάρια», κόμβο Δερβενίου, Ευζώνους και Προμαχώνα Σερρών, αλλά και άλλοι που θα μεταβούν στο σημείο με τα αγροτικά τους από τις περιοχές Άγιο Μάμα, Βρασνά, Καλύβες και Πορταριά νομού Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που οι Θεσσαλονικείς, «βλέπουν» τρακτέρ στην πόλη. Στις 2/2 οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 30 τρακτερ και ενόψει της 10ης Zootechnia. Επιπλέον, μόλις το Σάββατο, 4/2, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα Μάλγαρα και την Ημαθία «πορεύτηκαν» με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που έπονται.

Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες για συγκρότηση κοινού μετώπου διεκδικήσης που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες, πέφτουν μέχρι στιγμής στο «κενό», με πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους να δηλώνουν «ας έρθουν αυτοί σ΄ εμάς, γιατί να πάμε εμείς». Στο πλαίσιο αυτό, αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια, που συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι η Πανελλαδική Επιτροπή.

Ενισχύουν το μπλόκο στη Νίκαια οι αγρότες από το Γερακάρι

Σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο. Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 7/2 στις 12.00 το μεσημέρι.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος.

Να υπενθυμιστεί πως οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση για τη δημιουργία κοινού μετώπου όλων των μπλόκων, ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήταν και το κάλεσμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας από τα Τέμπη, όπου αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν για δύο ώρες συμβολικά την εθνική οδό.

Για αιφνιδιαστικές κινήσεις και δράσεις προειδοποιούν οι αγρότες

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως εκ τούτου, κλειστή εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Σε δίωρο αποκλεισμό τουλάχιστον της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, αναμένεται να προχωρήσουν από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που παρά τις προσπάθειές τους από τις 25/1 δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 18.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό, αν και συνήθως τις τελευταίες ημέρες η κινητοποίησή τους διαρκεί από μισή έως και μία ώρα.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιον αποκλεισμό, αφού στηρίζουμε τους συναδέλφους μας που μεταβαίνουν στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης».

Εξάλλου, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών, ενώ θα δώσουν το «παρών» στην αυριανή συνάντηση στην Νίκαια.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής (στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας) και το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Με το βλέμμα στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια (12.00) και στην οποία θα δώσουν το «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας -το πιο πιθανόν προς το τέλος της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασιστούν άλλες κινήσεις στην αυριανή σύσκεψη- πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς ημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, και από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που για 18η ημέρα παραμένουν στο μπλόκο που έχει στηθεί στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου, προχωρώντας σε δεκάλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Οι οργανωτές του μπλόκου, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι σήμερα στο χώρο του μπλόκου θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, μία ακόμα συγκέντρωση, ενώ αύριο, Τρίτη, αντιπροσωπεία τους θα λάβει μέρος στην πανελλήνια συνάντηση των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια.

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στην περιοχή Αγιάς.


σχετικα αρθρα