ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε διεθνής σπείρα με παράνομο εμπόριο χελιών - Ο τζίρος εκατ. ευρώ και ο ρόλος των Ελλήνων

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2017, 12:02 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2017, 14:13
Πώς δρούσε διεθνής σπείρα με παράνομο εμπόριο χελιών - Ο τζίρος εκατ. ευρώ και ο ρόλος των Ελλήνων
Facebook Twitter Whatsapp

Μία ασυνήθιστη υπόθεση με παράνομη εμπορία χελιών με αντικείμενο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους οικονομικούς εισαγγελείς και την ελληνική δικαιοσύνη.

Μία ασυνήθιστη υπόθεση με παράνομη εμπορία χελιών, με αντικείμενο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους οικονομικούς εισαγγελείς και την ελληνική δικαιοσύνη.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών ( Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust, για την Ελλάδα  συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών  για τη χώρα μας κινούσε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου, συνελήφθησαν όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε Αττική και επαρχία ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές.

Η πρωτοφανής υπόθεση που κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αφορούσε σε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού που φέρει την επωνυμία "Αnguilla Anguilla".

Όλα ξεκίνησαν όταν έφθασαν πληροφορίες από την Ισπανική Europole στην Αθήνα ( αρμόδια υπηρεσία των Τελωνείων ΕΛΥΤ Αττικής) για οργανωμένη ομάδα που δρούσε στη χώρα μας με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία - παράνομη- του προστατευόμενου χελιού.

Το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα (επικεφαλής Παν. Αθανασίου) κινήθηκε άμεσα και έδωσε εντολή στην αντεισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου να ξεκινήσει έρευνα.

Η εισαγγελική λειτουργός με συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και πρωτίστως της Οικονομικής Αστυνομίας, έδωσε αρχικά εντολή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, ενώ μετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση της επιχείρησης από τη Eurojust  προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένες συλλήψεις, όπως και έγινε.

Η έφοδος και οι συλλήψεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε Αττική και περιφέρεια, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ παράλληλα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία όπου δρούσε η "κορυφή" της εγκληματικής οργάνωσης.

Τί προέκυψε από τις έρευνες και γιατί το προστατευόμενο χέλι πωλείται τόσο ακριβά

Όπως αναφέρεται  σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου του Οικονομικού Εισαγγελέα:

"Συγκεκριμένα, το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυλόελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσης τους υποφέρουν από έντονο στρες και γι’αυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν. Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία.

Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Αγκόνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ.

Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες). Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 €/κιλό".