current views are: 8

10 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:44

Τεράστια κινητοποίηση για την απομάκρυνση βόμβας στο Κορδελιό

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κεντρικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης ενόψει της επιχείρησης απενεργοποίησης – απομάκρυνσης της βόμβας που εντοπίστηκε στην στο Κορδελιό.

Δημοσίευση 19:44’

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κεντρικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης ενόψει της επιχείρησης απενεργοποίησης – απομάκρυνσης της βόμβας που εντοπίστηκε στην στο Κορδελιό.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κεντρικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης ενόψει της επιχείρησης απενεργοποίησης – απομάκρυνσης της βόμβας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στο Κορδελιό.

Η επιχείρηση θα λάβει χώρα την Κυριακή το πρωί και θα διαρκέσει αρκετές ώρες. Ειδικότερα, οι κάτοικοι σύμφωνα με ειδοποιητήρια που έχουν λάβει θα πρέπει να αποχωρήσουν υποχρεωτικά από τις οικίες τους μέχρι τις 10:00 π.μ έως ότου ολοκληρωθεί η δράση των πυροτεχνουργών, ενώ δημόσια καταστήματα, γυμναστήρια και γήπεδα θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Σημειώνεται πως το κέντρο των επιχειρήσεων για το συντονισμό των δημοτικών υπηρεσιών την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ημέρα της οργανωμένης επιχείρησης εξουδετέρωσης της βόμβας, είναι το Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Σούλα.

Σύμφωνα με τον χάρτη εκκένωσης τα μισά καταστήματα και καφετέριες της πλατείας Ευόσμου μπορούν να είναι ανοιχτά και τα μισά πρέπει να εκκενωθούν. 

Οι χώροι συγκέντρωσης στον Δ. Κορδελιού – Ευόσμου:

– ΕΠΑΛ (τέρμα οδού Σμύρνης)

– 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ειρήνης & Μακεδονομάχων)

– Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ευόσμου (οδός Πηνείου & Κολοκοτρώνη)

– 5ου, 8ο & 20ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 17ης Νοεμβρίου & Ολυμπιάδος)

-Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΚ Ευόσμου (οδός Γοργοποτάμου & Εθν. Αντιστάσεως)

– 13ο & 23ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 25ης Μαρτίου & Πρωτομαγιάς)

– 9ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός Ζωοδόχου Πηγής & Παπαφλέσσα 18)

– 10ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ιθάκης & Ακρίτα 37)

– Κλειστό Γυμναστήριο και Σχολικό Συγκρότημα 11ου & 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (Δημητρίου Καραολή & Χ. Τρικούπη)

– 2ο Λύκειο Ευόσμου (τέρμα οδού Πετμεζά)

-6ο Γυμνάσιο Ευόσμου (οδός Παπάγου & Θεοδώρας)

– 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Πεύκων 2)

Περιοχές που επηρεάζονται

Υπενθυμίζεται ότι η βόμβα εντοπίστηκε σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την Κυριακή να χρήζουν εκκένωσης οι δήμοι Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Δέλτα, ενώ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κατά την διάρκεια της επιχείρησης θα χρειαστεί να μετακινηθούν περίπου 60.000 κάτοικοι.

Κλειστός ο σταθμός των ΚΤΕΛ Μακεδονίας

Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του ΚΤΕΛ «Μακεδονία» την Κυριακή έπειτα από απόφαση του δήμου και της περιφέρειας.

Ο σταθμός των ΚΤΕΛ θα μείνει κλειστός από τις 10.00 το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. «Μπορεί τα ΚΤΕΛ να βρίσκονται 90μ εκτός της εμβέλειας, ωστόσο πάρθηκε η απόφαση από το δήμο και την περιφέρεια να κλείσουμε υποχρεωτικά και να μην πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τις 10.00 το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε στο thestival.gr, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Μακεδονίας, Χρήστος Λιούπας.

Τα λεωφορεία που θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη από άλλες πόλεις θα σταθμεύουν σε άλλα σημείο εκτός του σταθμού των ΚΤΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά των πολιτών την Κυριακή θα είναι δωρεάν ενώ τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων είναι τα ακόλουθα:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής

– 5η Συνοικία

– Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)

– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)

– 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

– Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)

– Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)

– Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)

– Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)

– Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)

– Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Στρατιώτες φτιάχνουν ανάχωμα στο βενζινάδικο που βρέθηκε η βόμβα

Ανάχωμα γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης δημιουργεί δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Μέχρι στιγμής, το ανάχωμα έχει φτάσει σε ύψος ενάμισι μέτρου.

Η ομάδα του στρατού προχωρά στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Softex

Προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων Softex θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της επιχείρησης εξουδετέρωσης βόμβας.Την εκκένωση θα πραγματοποιήσει συνεργείο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους της δομής στο κέντρο της πόλης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, έπειτα από αίτημα των προσφύγων και μεταναστών θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 Σε γενική εφημερία το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό δια στόματος της Προέδρου ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, Τζίνας Λεπτοκαρίδου, ότι αποφασίστηκε την Κυριακή να τεθεί σε γενική εφημερία το νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς και το Άγιος Παύλος.

Σημειώνεται, ότι για την επιχείρηση θα απασχοληθούν 1.000 αστυνομικοί καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Το σχέδιο εξουδετέρωσης της βόμβας 

Σχέδιο δράσης προκειμένου να εξουδετερώσει τη βόμβα που εντοπίστηκε στην περιοχή του Κορδελιού Θεσσαλονίκης,έχει εκπονήσει Τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς.

Η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη όπως αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.

Ακόμη, έχει δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. Ειδικότερα, οι κάτοικοι μπορούν να πληκτρολογούν την διεύθυνση τους και να βλέπουν αν είναι εντός της ακτίνας 1,9 χμλ  που προβλέπεται για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται τα συνεργεία της ΕΥΑΘ προκειμένου να παρέμβουν άμεσα, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Η ΔΕΗ μέσω του διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης τού Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιου Μιζαμίδη, ενημερώνει ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από τον βενζινάδικο, για όση ώρα θα διαρκέσει η επιχείρηση. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να πάει κάτι στραβά, άλλωστε τα περισσότερα δίκτυά μας είναι εναέρια, οπότε δε χρειάζεται να λάβουμε κάποια ιδιαίτερα μέτρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κέντρικής Μακεδονίας: ”Eίναι υποχρεωτικό να αφήσετε το σπίτι σας και να απομακρυνθείτε εκτός της συγκεκριμένης ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης, το αργότερο ως τις 10.00’ το πρωί, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, λόγω της επιχείρησης ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ -ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ανευρεθείσας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Επίσης, από τις 10.00’ το πρωί της Κυριακής και μέχρι το πέρας της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή.’

Ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής –προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300που λειτουργεί από σήμερα και μέχρι το τέλος της επιχείρησης, μέσω ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη. Επίσης, πληροφορίες για την επιχείρηση θα δίνονται τηλεφωνικά και στις ιστοσελίδες των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr):2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

 


σχετικα αρθρα